Waarom geeft een AED soms wel en soms geen schokadvies?
Vanavond zag ik het nog op TV? Een patiënt ligt in het ziekenhuis. Verbonden aan allerlei snoeren en infusen, de monitor laat een rustig hartritme  zien, er klinken piepjes en dan ineens…een langgerekte piep en de bekende flatliner. Een zuster komt aangesneld en een seconde later moet iedereen een stap terugdoen en wordt het slachtoffer gedefibrilleerd.

Ik moet dan altijd ontzettend hard lachen (in mezelf). In werkelijkheid kan een AED niet worden ingezet op het moment dat er een vlakke lijn is in de ECG. Er is geen elektrische activiteit welke gedefibrilleerd kan worden. De AED zal dan in zo’n geval geen schokadvies geven. Hoe dit zit en wat die eerste zes minuten na een hartstilstand zo cruciaal maakt, lees je hieronder

Wat is een AED en wat doet een AED?

AED betekent Automatische Externe Defibrillator. Dit betekent dat een hart moet fibrilleren om het vervolgens met behulp van een AED-apparaat te kunnen defibrilleren.

Fibrilleren is chaos in het hartritme. Het hart is een spier die door middel van elektrische prikkels wordt aangestuurd. Nadat iemand bijvoorbeeld een hartinfarct heeft gehad, is de elektrische aansturing een grote chaos, de hartspiercellen worden door allerlei andere cellen aangespoord samen te trekken. Dit onsamenhangend samentrekken van de hartspier wordt ook wel fibrilleren genoemd. Dit fibrilleren kan door een AED wordt herkend.  De AED geeft jouw als hulpverlener een schokadvies.

Om deze video te bekijken moeten de marketingcookies geaccepteerd worden.
Accepteer marketingcookies

 

Eerste 6 minuten cruciaal

Het fibrilleren van het hart is een voorwaarde om het hartritme met behulp van een schok met een AED weer te kunnen herstellen. Krijgt iemand een hartstilstand dan betekent dit dat het lichaam (en dus ook het hart) op dat moment geen zuurstof meer krijgt. Het hart pompt immers geen bloed meer rond. Door dit zuurstofgebrek neemt het fibrilleren van het hart in zo’n zes minuten langzaam af tot er een vlakke lijn ontstaat (flatliner). En deze vlakke lijn is niet meer te defibrilleren. Er is dan helemaal geen elektrische activiteit in het hart aanwezig en de AED zal geen schokadvies geven.

Hoe sneller de reanimatie dus wordt gestart, hoe groter de kans dat de AED het fibrilleren registreert en een schokadvies geeft.

Geeft de AED geen schokadvies? Ook dan blijven beademing en het geven van hartmassage totdat het ambulanceteam de zorg overneemt heel belangrijk. Door middel van hartmassages en beademingen kan u het hart zo stimuleren dat bij een volgende analyse de AED wel het advies geeft een shock te geven.

Meer weten over reanimeren met behulp van een AED?

Wilt u graag meer informatie over het gebruik van een AED? Neem dan contact op met Life-Line-Trainingen en mail naar info@life-line-trainingen.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meer weten over eerste hulpverlening in en rond het water? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Altijd up-to-date!