Nederlanders kunnen niet reanimeren.

91% van de Nederlanders kan niet reanimeren. Dat blijkt uit een onderzoek van het NPO programma Het Instituut. In hun uitzending van 14 December jongst leden laten zij 70 proefpersonen reanimeren. 64 Personen redden het leven van proefpersoon Harry niet. Slechts 6 proefpersonen redden het leven van Harry.

Om deze video te bekijken moeten de marketingcookies geaccepteerd worden.
Accepteer marketingcookies

Het Instituut.

Het Instituut is een Nederlands televisieprogramma van BNN en de NTR uit 2016. Het programma is bedacht door Joep van Deudekom en Rob Urgert die het programma ook presenteerden samen met Sophie Hilbrand.

In het programma worden 100 menselijke proefkonijnen een week lang opgesloten en wordt er met deze mensen wetenschappelijk onderzoek gedaan. De 100 deelnemers zijn een doorsnede van de Nederlandse bevolking, van jong tot oud (19 tot 73 jaar), 50 mannen en 50 vrouwen, leveren hun mobieltje in en krijgen een gelijke behandeling in onder andere kleding, eten en slaapplaats. Vervolgens worden de deelnemers in die periode onderworpen aan wetenschappelijke experimenten.

Iedere aflevering heeft een thema waarover de presentatoren Joep van Deudekom en Rob Urgert zich dingen afvragen en graag zouden willen onderzoeken. Alle onderzoeken beginnen bij de vraagstelling die door hen geformuleerd wordt en een onderzoeksmethode om het antwoord op deze vraag op wetenschappelijke wijze vast te stellen. Vervolgens sturen ze (in de meeste onderzoeken) Sophie Hilbrand er op uit om het onderzoek uit te voeren. Achteraf worden de resultaten bekeken en wordt er onder andere de p-waarde bepaald om te kunnen vaststellen of een uitkomst statistisch significant is.

Ook konden de deelnemers aan het onderzoek zelf vragen indienen die zij graag onderzocht wilden hebben.

Wat is reanimeren?

Reanimeren is het geven van hartmassage afgewisseld met mond-op-mond beademing. Dit doe je wanneer een slachtoffer niet meer reageert op aanspreken en geen ademhaling meer heeft.

Met onze trainingen leren wij je deze vaardigheden. Allereerst leren wij je natuurlijk hoe je een slachtoffer met hartklachten herkent. Wanneer je de verschijnselen herkent, kun je snel professionele hulp inschakelen en voorkomen dat iemand gereanimeerd moet worden.

Moet een slachtoffer toch gereanimeerd worden. Dan moet dit natuurlijk zo goed mogelijk gebeuren. Tijdens onze trainingen besteden wij aandacht aan 5 punten welke het succes van een reanimatie kunnen vergroten.

5 acties voor succesvol reanimeren

  1. Geef 100 borstcompressie per minuut.

Wanneer je borstcompressies geeft met een frequentie van 100 tot 120 keer per minuut is dit de gunstigste snelheid om het zuurstofrijke bloed naar de vitale organen van het lichaam te pompen.

  1. Duw het borstbeen 5 tot 6 cm in.

Duw het borstbeen van het slachtoffer 5 tot 6 centimeter in. Samen met een goede frequentie zorgt dit ervoor dat zuurstofrijk bloed de vitale organen kan bereiken. Duw je minder dan 5 centimeter, dan gaat het effect van je reanimatie omlaag en dalen de overlevingskansen van het slachtoffer.

  1. Voorkom leunen.

Doordat je na iedere borstcompressie het borstbeen volledig omhoog laat komen, kan er weer genoeg bloed in de borstkas stromen om met de volgende borstcompressie het lichaam in gepompt te worden naar de vitale organen.

  1. Beadem 2 keer.

Door na 30 borstcompressies 2 keer te beademen, voorzie je het bloed van zuurstof welke je daarna weer rondpompt met de borstcompressies. Beadem je vaker, dan daalt de bloeddruk, welke je hebt opgebouwd met je borstcompressies. Deze bloeddruk heb je nodig om zuurstof aan de cellen te kunnen afgeven.

  1. Onderbreek de reanimatie niet langer dan 10 seconden.

Wanneer je de reanimatie te lang onderbreekt, daalt de bloeddruk. Het duurt daarna weer vele borstcompressies om de bloeddruk weer op peil te brengen. Onderbreek de reanimatie niet langer dan 10 seconden.

Een AED redt levens.

De inzet van een AED, een automatische externe defibrillator, kan de overlevingskansen van het slachtoffer vergroten. Een AED analyseert direct na het aansluiten het hartritme. Wanneer dit een schokbaar ritme is, zal een AED een schok adviseren, zichzelf laden en aangeven dat jij de schok kan gaan toedienen.

Echter in 50% van de reanimaties is er sprake van een hartritme welke niet reageert op een schok. Je zult dan moeten reanimeren tot aan de volgende analyse. Deze analyse zal de AED na 2 minuten weer maken.

Er zijn veel AED’s te koop. Life-Line-Trainingen biedt jou de beste AED aan. Namelijk de ZOLL AED3. Deze AED analyseert niet alleen snel het hartritme van het slachtoffer, maar ondersteunt je ook wanneer er geen schok wordt geadviseerd. Koop je bij ons een AED van ZOLL, dan krijg je er de training bij.

Zevenaar Hartveilig.

In 2018 start Life-Line-Trainingen met het project Zevenaar Hartveilig. Wij willen dat meer mensen in Zevenaar kunnen reanimeren. Volgens de gegevens van HartslagNu is momenteel 0,93% van de inwoners in Gelderland-Midden aangesloten bij het burgerhulpverleningsnetwerk. Met dit project willen wij dit percentage gaan vergroten.

Kun jij nog niet reanimeren? Of wil jij je vaardigheden verbeteren? Meld je dan aan voor een reanimatie training. Wij verzorgen trainingen voor zowel de beginnende als getrainde burgerhulpverleners. Ook verzorgen wij trainingen aan groepen en bedrijven. Neem hiervoor contact met ons op.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meer weten over eerste hulpverlening in en rond het water? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Altijd up-to-date!