Het nationaal hitteplan is als sinds begin deze week van kracht. Dit houdt in dat we voldoende moeten drinken, inspanning moeten vermijden. De hitte mijden en verkoeling zorgen. Daarnaast moeten we ook goed voor elkaar zorgen. Maar denk je ook aan de AED, welke levens kan redden?

Vandaag kreeg ik een melding dat we vanaf nu officieel mogen spreken over een hittegolf. Ik rijdt mijn wijk uit en zie de AED hangen. Ik denk bijmezelf “deze AED gaat de hittegolf niet overleven.”

Maar hoe zit het dan met al die andere openbare automatische externe defibrillatoren die nu opgesloten hangen in hun buitenkast? Aan de gevel van een gebouw. Vaak in de blakende zon. Omdat de AED dan het beste toegankelijk is.

Functioneert mijn AED nog wel?

ZOLL AED3 Groot Holthuizen

ZOLL AED3 in Groot Holthuizen

Veel fabrikanten verklaren dat de meeste AED’s  blijven functioneren tot 50 graden. Echter de elektroden kunnen slechts een temperatuur van 45 graden aan. De ZOLL AED3 (de AED op de foto) doet zijn  werk tussen de 0 graden Celsius en de 50 graden Celsius. En kan opgeslagen worden bij temperaturen tussen de -30 graden Celsius en 70 graden Celsius. Maar de elektroden zijn gevoeliger. De elektroden van de ZOLL AED3 bevatten Polymeerhydrogel. Deze hydrogel kan uitdrogen of zijn kleefkracht verliezen wanneer de temperatuur te hoog wordt, vaak al bij een temperatuur van 45 graden celsius.

 

Er zijn buitenkasten met klimaat beheersing.

Life-Line-Trainingen Avia210Sommige buitenkasten hebben klimaatbeheersing. Zo heeft de Avia210 een verwarmingselement en een ventilator. De ventilator slaat aan wanneer de temperatuur in de kast boven de 30 graden komt. Maar met deze extreme hitte is deze klimaatbeheersing niet afdoende. Extra maatregelen van de beheerder zijn noodzakelijk.
Niet alleen vanwege de invloed van de temperatuur op de AED, maar ook op die van de buitenkast. Door de hitte kunnen rubbers uitdrogen en de kasten eventueel moeilijker openen. Dit heeft grote consequenties bij een daadwerkelijke inzet. De kans dat een burgerhulpverlener de kast niet kan openen is aanwezig. Dit haalt de overlevingskansen van het slachtoffer drastisch naar beneden.

Simpele oplossing

Waarschijnlijk heeft bereikbaarheid en stroomtoevoer de prioriteit gekregen, boven de klimatologische omstandigheden en de bedrijfszekerheid van het apparaat. De oplossing is eigenlijk heel simpel.
Hang de buitenkast niet aan een gevel die pal in ze zon staat. Kun je de AED niet naar binnen verplaatsen? Zorg dan voor een afdakje, zodat het apparaat schaduw krijgt.
Hangt de AED toch in de volle zon? Haal hem uit de kast en plaats deze op een koele plek. Wanneer de temperatuur weer afneemt, plaats de AED dan weer terug.

Een AED, daar redt je levens mee.

Een AED kan tijdens een hartstilstand het verschil maken tussen leven en dood. Het apparaat, dat altijd toegankelijk moet zijn, geeft een electrische schok af waardoor het hart gereset wordt. De kans op overleving wordt hierdoor met 60 procent vergroot.
Door de extreme hitte die we momenteel meten kunnen deze levensreddende apparaten in buitenkasten in de problemen komen. De temperatuur kan zo hoog oplopen dat de elektroden, welke de stroom door het hart geleiden, niet meer plakken en de AED onbruikbaar is. Ook de automatische externe defibrillator zelf kan oververhit raken waardoor deze niet meer zal functioneren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meer weten over eerste hulpverlening in en rond het water? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Altijd up-to-date!