Zo houd jij je hoofd koel op warme dagen!

De weersvoorspellingen zijn zeer goed de aankomende dagen. Het wordt heerlijk weer om te gaan zwemmen. Massaal trekken we naar het water. Lekker zwemmen in het zwembad. Naast alle faciliteiten die het zwembad biedt is er ook toezicht.  Maar hoe hou jij het hoofd koel tijdens het toezichthouden?

Je staat buiten op je post aan het zwembad. Je houdt iedereen in het water en op de kant goed in de gaten. Je scant systematisch het zwembad af. De zon staat hoog aan de hemel en de buitentemperatuur loopt al flink op. Het is vandaag voor jou echt topsport om nu scherp en alert te blijven. De invloed van de zon is heftig. Je moet jezelf beschermen tegen de zon anders kun je de volgende klachten krijgen;

Ik geef je 5 tips om deze dagen je hoofd koel te houden!

1. Draag een pet

Door het dragen van een pet bescherm jij je hoofdhuid tegen de straling van de zon. Zo voorkom je niet alleen verbranding van je hoofdhuid. Het houd je hoofd ook nog eens koel. Een klep op je pet beschermt je ogen tegen het directe zonlicht. Ook absorbeert het zweet wat nu niet meer over je gezicht loopt en in je ogen terecht komt.

Draag ook dunne koele kleding. Er is zelfs kleding met een zon beschermingsfactor. Zo bescherm je niet alleen je hoofd, maar ook de rest van je lichaam tegen de inwerking van het zonlicht.

2. Zorg voor schaduw en smeer je goed in

Als je buiten toezicht moet houden, houd je het in de volle zon niet lang uit. Het is gewoon te warm. Zorg daarom voor schaduw. In de meest ideale manier ga je in de schaduw van bomen of struiken staan. Deze is koeler dan die van een gebouw. Is dit er niet, zorg dat je onder een parasol staat.

huidtypen_fitz_en_eilis_indeling

Indeling van huidtypen

Je vangt deze dagen veel ultraviolette straling op. Deze straling zorgt ervoor dat je huid verbrand. Bij een zonkracht van 3, verbrand je huid al na 35 minuten. Bij zonkracht 7 al na 15 minuten. Op de site van het RIVM kun je de actuele en verwachtte zonkracht bekijken. Afhankelijk van het huidtype gaat dit sneller of iets langzamer.

Smeer ook je lippen goed in. Deze verbranden snel en zijn gevoelig voor het ontwikkelen van huidkanker.

 

 

3. Draag een zonnebril

De invloed van direct zonlicht, zweet en de schittering van het water maken het je ogen niet makkelijk. Je ogen worden vermoeid en de schittering kan zorgen voor verbranding van je ogen. Toezichthouders moeten ten alle tijdens de bodem van het water kunnen zien. Direct zonlicht en schittering van het water kan dit tegengaan. Draag een goede zonnebril. Check jouw zonnebril op de volgende punten:

Lichte gepolariseerde glazen van onbreekbaar polycarbonaat, met een 1005UV bescherming en een CE-markering van minimaal 3 is ideaal voor het toezichthouden. Het beschermt je ogen, maar er ontgaat je niets.

4. Drink voldoende

Het voedingcentrum adviseert om iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Met warm weer moet dit minimaal 2 liter zijn. Als je aan het toezichthouden bent, neem dan wat te drinken mee. Kies voor lekker koud water, eventueel met een smaakje. Drink ook wanneer je geen dorst hebt. Wanneer je dorst krijgt ben al te laat. Je lichaam geeft jou nu het signaal dat je aan het uitdrogen bent. Wees dit signaal voor!

Hoe weet je of je voldoende drinkt? De kans is groot dat je deze dagen uitdroogt. Je verliest meer vocht dan dat je binnenkrijgt. Hierdoor kun je licht in je hoofd worden, hoofd pijn krijgen of zelfs flauwvallen. Wanneer je niet meer plast, of je urine is erg donker? Dan drink je te weinig. Zorg dat je constant kleine hoeveelheden drinkt gedurende de hele dag.

5. Rouleer van plaats en activiteit

Maak aan het begin van de dag afspraken hoe lang je toezicht houd en wie je komt aflossen.

Toezicht houden is normaal al een intensieve activiteit. Door warme weer en de drukte in het zwembad wordt het echt topsport. Het warme weer zorgt ervoor dat je concentratie sneller verslapt. Je lichaam is druk bezig de temperatuur op peil te houden en moet daarbij ook nog voldoende energie overhouden om je scherp en alert te houden.

Rouleer daarom vaker van plaats en activiteit. Zo kan je brein even wat anders doen en blijft je concentratie langer hoog. Wanneer je op een andere plaats toezicht houdt, wordt je ook nog eens egaler bruin! Een klein voordeeltje tijdens deze hete dagen.

Toezicht houden is met warme dagen topsport. Bereid je net als topsporters goed voor wanneer je (buiten) aan het werk bent.

Zo houd jij je hoofd koel!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meer weten over eerste hulpverlening in en rond het water? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Altijd up-to-date!