Waarom toezichthouders maar 1 taak hebben!

Het is de zomer van 2015. Ik heb net mijn baantjes gezwommen in het zwembad van de camping. Eventjes opdrogen op het ligbed om eventjes bijkomen van de banen die ik dit uur heb gezwommen.

Vakantie, heerlijk genieten bij het zwembad.

Als ik lig te genieten van de zon komen een aantal jonge mannen direct vanuit hun tent het zwembad binnen. Ze positioneren zich aan de rand van het zwembad als ze besluiten meteen lekker te gaan zwemmen. Wat begint met een duik in het water, gaat op een battle lijken. Wie is de beste schoonzwemmer van deze dag! Misschien wordt de battle wel serieuzer nu er een aantal meiden bij zijn komen liggen. Zij bekijken de capriolen van de jongens met veel plezier, want soms beland er een ongelukkig op het water.
Vanaf mijn ligbed zie ik de aangestelde toezichthouder nog een aantal klusjes afronden rond het zwembad. Of is het de tuinman? Het is een man, in een door de zon roze verkleurd t-shirt. Als ik goed kijk staat er toch echt LIFEGUARD op zijn shirt. Dit moet de toezichthouder zijn. Maar ik weet niet zeker of het ook een lifesaver is. Hij is drukdoende met het rechtzetten van het meubilair en opruimen van het perron. Oog voor de battlende jongens heeft hij niet. Hij is druk voor de gasten die nog moeten komen. Hun bedjes moeten in de zon staan en afval opgeruimd zijn, dat is service voor je gasten.

Een keiharde gil maakt een einde de pret.

Ik geniet van het zonnetje. Als ik ineens een van de meiden keihard hoor gillen. Vlak na dat ik een doffe dreun op het water hoor. Ik kijk op en zie een van de jongens vanaf de duikplank springen en plat op zijn buik op het water terecht komen. Hij schiet onderwater en kan met moeite de kant bereiken. Zijn vrienden zijn er gelukkig snel bij en helpen hem op de kant. Zijn buik is vuurrood, half zittend steunt hij op zijn handen, happend naar adem. Ik snel me naar hem toe. stel mijzelf voor en vraag hoe het gaat. Hij kan nauwelijks uit zijn woorden komen. Hij hapt naar adem en moet hoesten. Ik probeer hem te kalmeren en zijn ademhaling rustiger te krijgen. De toezichthouder heeft het gegil ook gehoord en komt aangesneld. Ik bekijk de jongen en zie dat het niet beter wordt. Hij begint te hoesten. Dit is niet goed. Ik spreek mijn verontrusting uit en vertel dat het beter is dat hij door een dokter gezien wordt. Ik laat de toezichthouder een ambulance bellen. Ik moet wel even aandringen, want hij geeft aan dat dit wel vaker gebeurd en dat er dan niets aan de hand is.
Wanneer de ambulance arriveert is de jongen nog steeds benauwd. Hij ademt snel en oppervlakkig. Geen goed teken. De ambulanceverplegkundige kijkt hem na en geeft hem zuurstof. Dit doet hem goed. Voor de zekerheid nemen ze hem mee.

Hoe dit anders had kunnen aflopen.

Later op de middag kom ik de jongen weer tegen op de camping. Hij bedankt me voor mijn hulp en zegt dat hij zijn ribben heeft gekneusd. Dat doet hem voorlopig nog wel pijn. Een voordeel heeft het wel zegt hij, ik krijg drankjes van de jongens en alle aandacht van de meisjes ;-).
Gelukkig liep het voor deze jongen met een sisser af. Maar een verdrinking gebeurt in een oog wenk en vaak zie je het niet gebeuren. Je moet er niet aan denken dat de klap op zijn borst alle lucht uit zijn longen had geperst. Dat hij vervolgens niet meer boven water komt. Misschien nog net gered kon worden door zijn vrienden. Maar adequate eerste hulp te laat komt omdat de Lifeguard andere taken aan het uitvoeren is?
De gevolgen zijn niet te overzien. Dit ongeval komt zeker in de media. Campinggasten schrikken en vermijden misschien wel het zwembad. 
 • Ten eerste heeft slechte publiciteit heeft zijn weerslag op de recensies die gasten geven.
 • Ten tweede zullen toekomstige campinggasten niet kiezen voor dit zwembad.
 • Ten derde zal de familie na het verdriet, woedend zijn en de eigenaar aansprakelijk stellen voor het getroffen leed.
 • Ten vierde is het verlies van een dierbare is niet te compenseren.
 • Als laatste zal de rechter slecht toezicht zeker meenemen in zijn oordeel.
Je ergste nachtmerrie is dan geboren, alleen om dat jouw toezichthouder meer dan 1 taak heeft.

Voorkom verdrinkingen, vraag een Safety-call aan.

Welke taken hebben jouw toezichthouders? Is toezicht houden op de veiligheid van jouw gasten hun enige taak? Of hebben ze nog meer te doen?
 • Verlang jij ernaar dat jouw zwembad iedere dag druk bezocht is?
 • Jouw klanten lovend spreken over de veilige zwemcultuur in jouw zwembad?
 • Jouw toezichthouders de kennis en vaardigheden hebben om verdrinkingen te voorkomen?
 • Wil jij je toezichthouders efficiënt en gericht trainen op het voorkomen van verdrinkingen?
Vraag dan een gratis Safety-Call met mij aan t.w.v.  €274,00

Tijdens de Safety-Call bespreken we;

 • Hoe jij jouw toezichthouders nu traint.
 • Ideeën hoe je ze efficiënter kan trainen.
 • Een wake-up call dat jouw zwembad nu laat liggen om verdrinkingen te voorkomen.

 

Vraag hier jouw Safety-Call aan

* verplicht veld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meer weten over eerste hulpverlening in en rond het water? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Altijd up-to-date!