Veilig zwemmen deze zomer.

In de regio Arnhem is de zomervakantie bijna begonnen. De examenkandidaten op het voortgezet onderwijs hebben hun diploma in ontvangst genomen en sommige liggen al aan de costa’s in Europa. Vorige week zaterdag hebben we bij onze reddingsbrigade in Zevenaar. 35 Kinderen hebben afgezwommen voor hun zwemdiploma A, B en C. Dit keer mocht ik iedereen tijdens het afzwemmen vertellen wat de kinderen moesten doen en waarom ze dit moeten kunnen. Een mooie gelegenheid om veel ouders en groot-ouders te informeren over veilig zwemmen deze zomer.

Ik begon met het vertellen dat we bij het A-diploma de kinderen aanleren te zwemmen, dat zij bij B beter kunnen zwemmen en bij het behalen van het C-diploma compleet kunnen zwemmen. Onze zwemlessen geven we al jaren in het Lentebad in Zevenaar. Een chloorbad zoals vele andere en totaal niet te vergelijken met het zwemmen in zee. Met het behalen van het B diploma kan je kind zich goed redden in het zwembad maar mag je het kind nooit zonder toezicht laten zwemmen.

Natuurkrachten.

Zwemmen in zee is echt totaal anders dan zwemmen in een zwembad. Allereerst al het zoute water van de zee en het chloorwater in een zwembad. Dat proeft al vreselijk anders dan dat je het hele jaar gewend bent. Het strand is fascinerend, er gebeurd van alles en de prachtigste schelpen liggen voor het oprapen. Als lifeguard in Domburg heb ik vaak het strand afgezocht naar kinderen die uit het oog van de ouders waren geraakt. Zij waren met de zon en de wind in de rug vrolijk schelpen aan het zoeken langs de waterlijn en zijn de oriëntatiepaal op het strand uit het oog verloren. Een dag later is de wind gedraaid en komt van land. We roepen alle badgasten op luchtbedden terug. Ze worden gemakkelijk de zee op geblazen en tegen de stroom terug is een hele opgave, zo niet onmogelijk.

In deze blog deel ik een aantal heel bruikbare tips met jullie voor deze zomer. Knoop de tips goed in je oren en je zult een met een gerust hart je handdoek op het strand neer leggen.

 

1. Kijk hoe de wind waait.

Kijk voordat je het strand opgaat naar de vlaggen die hangen bij strandtenten en reddingsposten van de Reddingsbrigade. Wijzen de vlaggen naar de zee toe? Dan staat er een aflandige wind. Ga dan niet met je luchtbed de zee in. Voor je het weet drijf je af en kom je maar met moeite terug naar de kust.

De zee heeft verschillende stromingen, veroorzaakt door eb, vloed en natuurlijk de windrichting. De lifeguards van de Reddingsbrigade weten hoe het lokale weer is en wat de voorspellingen zijn voor de komende uren en dagen. Informeer je eventjes over het weer voordat jij je installeert op het strand. Dan weet je wat je kan verwachten en kun je rustige genieten van een dagje strand. Reddingsbrigade Katwijk heeft een mooie animatie gemaakt over de wind aan zee.

 

2. Zeewater is koud.

Het kwik stijgt in Nederland soms ook al tot tropische temperaturen, maar het zeewater is vaak niet warmer dan 20 graden. Het temperatuurverschil tussen de lucht en het water is al snel 10 tot 15 graden. Hierdoor voelt het als een verfrissing als je de zee in duikt. Maar koel je in het zeewater ook snel af. Onderkoeling op een zomerse dag is mogelijk. Door de afkoeling kan je kramp krijgen en hierbij raakt men ook nog vaak in paniek. Het koude water kan er ook voor zorgen dat je sneller gaat ademen en kun je makkelijker water binnen krijgen. Samen met de kramp en onderkoeling is dit een succesvolle combinatie om te verdrinken.

 

3. Ga niet te ver de zee in.

Als lifeguard in Domburg (en Oostkapelle) heb ik vaak op de uitkijk gezeten. Een leuke taak omdat je rustig op het dak van de reddingspost over het strand kon turen. Vaak zagen we uitzwemmers. Meestal mannen die de vakantie gebruiken om hun conditie op te veizelen. Vol goede moed stappen zij de zee in met het kenmerkende chloorbrilletje om hun ogen te beschermen tegen het spattende zeewater. In een rechte streep zwemmen zij de zee op. Geholpen door de stroming gaat dit makkelijk. Wij stuurde snel een patrouille naar deze zwemmer toe om hem terug te sturen en te adviseren om evenwijdig aan de kustlijn te zwemmen. “ Dan kunnen wij u beter zien!” zeiden we dan, en dat is ook zo! En als je in kniediep water gaat zwemmen kun je ook nog eens gaan staan wanneer het even niet meer gaat.

 

4.  Don’t Panic.

Mui Redding stroming drenkeling verdrinking

Zelfredding uit een mui.

Voor de Nederlandse kust liggen soms vier rijen zandbanken, de openingen daartussen heten muien en daar stroomt het water door. Als je gaat zwemmen, kun je in  zo’n mui terecht raken.  Mensen raken in paniek vanwege sterke stroming in deze muien.Je kan er niet tegenin zwemmen, het zal je uitputten. Het allerbelangrijkste: raak niet in paniek! Kom je in een muistroom terecht? Ga op je rug liggen en laat je dan meedrijven tot je achter de zandbanken bent. De stroming zal dan afnemen. Hierna kun je via de zandbanken terug komen. De zandbanken liggen hoger en de golven zullen hier breken. Ga dus via de witte schuimkoppen terug richting de kust.

Een dagje strand is heerlijk. Knoop de tips goed in je oren.

Je zult een met een gerust hart je handdoek  neerleggen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meer weten over eerste hulpverlening in en rond het water? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Altijd up-to-date!