De zomer is alweer begonnen. En we hebben dit voorjaar al van het mooie weer mogen genieten. Heerlijke warme dagen, waarbij we massaal naar het zwembad toe gaan. Om daar onze verkoeling te zoeken en te genieten van een heerlijke dag met vrienden en familie. Als toezichthouder ben jij er om te zorgen dat het ook een geweldige dag wordt.
Zwemmen in het zwembad is quality-time voor de familie. Maar ook even tijd om bij te kletsen met familie en vrienden die je al een tijd niet hebt gesproken. Hiermee komt het toezicht op de kinderen in gevaar. Jij moet toezien op de veiligheid van je gasten, een belangrijke taak.
Dat jij als toezichthouder aanwezig bent in het zwembad, wil niet zeggen dat jij ook oppas bent voor alle kinderen in jouw zwembad aanwezig. Als toezichthouder heb jij de verantwoordelijke taak om verdrinkingen in het zwembad te voorkomen.

1 Toezichthouders zijn geen babysitters.

Ouders zijn zelf verantwoordelijk om op hun kinderen te letten. Als toezichthouder moet je toezien op alle kinderen die aanwezig zijn in jouw zone. Maar je bent geen babysitter.
Ouders moeten hun ogen gericht houden op hun kinderen en nooit verder dan één armlengte verwijderd zijn van hun kind. Zo kunnen ze direct ingrijpen wanneer het dreigt mis te gaan.
Geef ouders met kinderen een badge. Degene die deze badge draagt heeft maar één taak, toezien op de kinderen. Dit wil zeggen dat deze ouder op de spelende kinderen let, maar niet actief deelneemt aan het spel. Andere ouders die deze badge zien, weten ook dat deze ouder niet gestoord mag worden. Deze ouder vervult een belangrijke taak, verdrinking voorkomen!
Toezicht houden met de onguard badge

Draag deze badge als je toezicht houdt op je kinderen

2 Drijfmiddelen zijn geen reddingsmiddel.

Zorg ervoor dat er in jouw zwembad voldoende middelen zijn om kinderen te beschermen tegen verdrinking.
Ouders komen met goede zin naar het zwembad, voorbereid op een gezellig dag in jouw zwembad. Een opblaasbaar drijfmiddel is nog geen reddingsmiddel. Zorg er als toezichthouder voor dat je voldoende goed gekeurde drijfmiddelen hebt in je zwembad. Deze kun je in bruikleen geven aan ouders die geen geschikt middel hebben voor hun kind.

3 Voorkom duiken in ondiep water.

Kinderen vinden het ontzettend leuk om te laten zien wat ze kunnen en durven in het water. Het is super leuk om samen in het water te zwemmen en te ravotten. Zie er op toe dat speeltoestellen op de juiste wijzen worden gebruikt en dat men niet duikt in ondiep water.

4 Leer kinderen zo vroeg mogelijk zwemmen

Stimuleer ouders vaker te komen naar jouw zwembad. Organiseer baby- en kleuterzwemmen. Tijdens deze lessen maak je kinderen bekent met het water. Ouders kun je informeren over de gevaren van het water en hun taak als toezichthouder wanneer ze gaan zwemmen.
Organiseer leuke activiteiten in je zwembad. Je trekt hiermee niet alleen meer bezoekers naar je zwembad. Je kunt de risico’s zo clusteren. Organiseer op één punt een leuke activiteit. En houd de rest van het zwembad rustig. Organiseer de activiteiten op verschillende tijdens op andere plaatsen in je zwembad. Zo is er de hele dag iets te doen en kun jij anticiperen op mogelijke ongevallen.

5 Verleen eerste hulp aan drenkelingen

Eerste hulp aan drenkelingen is specifieker dan gewoon EHBO. Een drenkeling heeft ademhalingsproblemen doordat zijn luchtwegen onder water zijn geweest. Hierdoor heeft een drenkeling altijd een verhoogde behoefde aan zuurstof. Adviseer slachtoffers na een redding altijd alert te zijn op latere ademhaligsproblemen. Mochten deze optreden of vertrouwt men de situatie niet? Laat ze altijd contact opnemen met professionele hulpverleners.
Wanneer je een kind bewusteloos uit het water haalt. Bel direct 112, maak de ademweg vrij en controleer de ademhaling. Als deze afwezig is, geef 5 “rescue-breaths” en start de reanimatie. Is er een AED aanwezig? Haal deze, sluit deze aan en geef een shock wanneer de AED dit adviseert. Heeft jouw AED geen kindermodus? Gebruik deze ten alle tijden ook bij de reanimatie van een kind.
Wil jij deze zomer het toezicht in je zwembad vergroten? Vraag dan een Safety-Call met mij aan!
Tijdens dit gesprek bespreken we de huidige situatie in je jouw zwembad en vertel ik je hoe ik jou kan helpen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meer weten over eerste hulpverlening in en rond het water? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Altijd up-to-date!