Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 1 min

Nog steeds verdrinkingen in zwembaden

23 Juni 2022: 14-jarige jongen gered van verdrinking in zwembad Havelte.

Het artikel verslaat goed wat er gebeurd is. Maar er staan ook een aantal opmerkelijke punten in. Aardig om daar eens bij stil te staan.

1. Een 14-jarige zwemmer moest gereanimeerd worden nadat hij bijna was verdronken.

Als je snel leest klopt de zin. Maar als je weet dat verdrinking een proces is welke je op elk moment onderbroken kan worden, moeten we in deze casus spreken van een redding. Wanneer iemand (bijna) verdronken is, is iemand (bijna) overleden door het onbedoeld te water raken met de dood tot gevolg.  Bijna overleden zijn kan niet, dus bijna verdronken ook niet.

Wat er had moeten staan;

Een 14-jarige zwemmer moest gereanimeerd worden nadat hij onbedoeld te water is geraakt.

2. Waarom de jongen onder water raakte, is niet bekend.

De oorzaken van het onvermogen tot zwemmen zijn legio. Was deze jongen zwemvaardig? Was hij gezond? Had hij op deze warme dag voldoende gegeten en gedronken? Het artikel laat lezen dat hij kort na binnenkomst bij de duikplanken in problemen is geraakt. Het was die dag erg heet, 30 graden, wanneer je met een verhit lichaam in eens in het koude water springt, kan dit een enorme shock zijn voor je lichaam, met onbekende lichamelijke uitingen.

3. Volgens Cuperus gaat het om een jongen met een migratieachtergrond die zelf aangaf een zwemdiploma te hebben.

Even verder staat te lezen dat Cuperus mensen niet wil beoordelen op grond van hun afkomst. Maar eerlijkheid gebied wel te zeggen dat mensen met een migratieachtergrond niet altijd de gevaren van water kennen. En niet beseffen hoe waterrijk Nederland is. En hoe het leren zwemmen in onze cultuur is verweven.

Ook zijn niet in alle landen de exameneisen voor een zwemdiploma gelijk. Ook het onderhouden van de zwemvaardigheid is niet overal gemeengoed. Ook in Nederland zien we de zwemvaardigheid teruglopen.