AED 3 op het strand

Nieuws en blogs

Waterveiligheid en de Kleur van Badkleding: Wat Ouders Moeten Weten

Waterveiligheid en de Kleur van Badkleding: Wat Ouders Moeten Weten

In de zomermaanden, wanneer zwemmen een populaire activiteit is, wordt het belang van waterveiligheid steeds duidelijker. Een belangrijk, maar een onderbelicht aspect van waterveiligheid is de kleur van de badkleding die kinderen dragen. Een recent artikel van CNN werpt licht op hoe de kleur van een zwempak een cruciale rol kan spelen bij het voorkomen van ongelukken in het water.

Lees meer

Zijn geïmproviseerde tourniquets effectief

Geïmproviseerde Tourniquets: Verouderd of Verplicht?

De toepassing van geïmproviseerde tourniquets roept vaak discussie op, vooral in situaties waarin professionele tourniquets niet beschikbaar zijn. Hoewel professionele tourniquets uitgebreid zijn onderzocht en hun effectiviteit is bewezen, is er veel minder onderzoek naar geïmproviseerde tourniquets. Met dit blog werp ik een licht op de rol van geïmproviseerde tourniquets bij het tot staan brengen van levensbedreigende bloedingen, vooral daar waar beschikbare middelen beperkt of afwezig zijn, zoals bij rampen en terroristische aanvallen.

Lees meer

04-01-2021 09:56

Waar moet dat heen!?

Waar moet dat heen / Hoe zal dat gaan / Waar komt die rotzooi toch vandaan. Naar het liedje van Wim T. Schippers. In een artikel in het NRC lees ik dit weekend dat dit liedje geschreven is tijdens de oliecrises in 1973. Dat jaar stond in het teken van de autoloze zondag en de onzekerheid van de oliecrisis.

Het is nu januari 2021. Nederland zit middenin de tweede Coronagolf. Waar moet dat heen?

Lees meer

Training Zwemmend Redden voor Zwembaden

De training Zwemmend Redden voor Zwembaden is de training voor toezichthouders en lifeguards gecertificeerd door Reddingsbrigade Nederland.

Lees meer

EHBO opleiding (NRK EH4310p)

De training uitgebreide eerste hulp inclusief eerste hulp aan kinderen (EH4310p), is de meest uitgebreide EHBO training van het Nederlandse Rode Kruis.

Lees meer

Reanimatie training (NRK EH2100)

De EH2100 is de klassikale reanimatie training van het Nederlandse Rode Kruis. In één dagdeel (4 uur) leert een reanimatie instructeur jou hoe je een slachtoffer moet reanimeren

Lees meer

NRR Basic Instructor Refresher Course

De basic instructor course refresher volg je één keer per twee jaar. Heb je actief meegedaan dan wordt je instructeurs certificaat weer voor twee jaar.

Lees meer

Zwemmen tijdens de ramadan

Zwemmen tijdens de Ramadan

De Fysiologische gevolgen van Ramadan en de risico's tijdens het zwemmen.

Wanneer de heilige maand Ramadan aanbreekt, vasten miljoenen moslims over de hele wereld van zonsopgang tot zonsondergang. Dit vasten, een van de vijf zuilen van de islam, is bedoeld als een periode van spirituele reflectie, zelfverbetering en verhoogde toewijding en aanbidding. Ondanks de vele spirituele voordelen, brengt Ramadan ook significante fysiologische veranderingen met zich mee, die bepaalde risico's kunnen inhouden, vooral bij activiteiten zoals zwemmen.

Lees meer

Vaarwel Rijnstate

Na ruim 23 jaar gewerkt te hebben, vertrek ik uit Rijnstate.

Ik heb het grootste gedeelte van mijn carrière gewerkt op het OKC van ziekenhuis Arnhem en Zevenaar als anesthesiemedewerker, reanimatie en BHV instructeur en de laatste 3 jaar ook als praktijkopleider voor operatieassistenten.

Lees meer

De mythe ontkracht: Het belang van beademingen bij drenkelingen

Een van de meest gehoorden mythen omtrent de eerste hulp aan drenkelingen is het idee dat je geen beademing hoeft te geven uit vrees water in de longblaasjes te blazen. Dit misverstand kan fatale gevolgen hebben, aangezien een goed uitgevoerde beademing van cruciaal belang kan zijn voor de overlevingskans van de drenkeling. In dit artikel bespreek ik het belang van beademing van drenkelingen en weerleggen dat deze mythe schadelijke effecten zou hebben.

Lees meer

Heldendaad of ondoordachte actie?

Vandaag werd ik getagd in de comments onder dit bericht van de NOS.
Kijk eens! Wat een heldendaad van deze student.

In eerste instantie dacht ik, ja! Natuurlijk is dit een heldendaad.

Lees meer

Hoe gedragen zwemmers zich in het zwembad

Hoe gedragen zwemmers zich in het zwembad?

Zwemmen is een van de favoriete activiteiten van mensen in de zomer. Hoewel het aantal verdrinkingen in Nederland is relatief laag, is de impact van een fatale verdrinking des te groter.

Lees meer

De Leerconversatie als krachtig feedback instrument

De leerconversatie is een van de vele feedback en evaluatie methoden die je kan inzetten tijdens jouw (eerste hulp) onderwijs. In dit artikel duiken we dieper in de methode van de leerconversatie. Wanneer zet je deze evaluatiemethode in en waar moet je rekening mee houden.

Lees meer

Focus op 2023

Het jaar 2022 nadert zijn einde. Het is 's avonds alweer vroeg donker en de feestdagen doen hun intocht in het straatbeeld. Met het naderende einde van 2022 lopen bij mij de aanvragen voor nieuwe trainingen alweer binnen.

Tijd om stil te staan bij waar ik sta als bedrijf en waar ik naar toe wil. Wat blijf ik doen? Wat ga ik (door-) ontwikkelen? En waar stop ik mee?

Lees meer

Zevenaarders verrichten heldendaad

Zevenaarders verrichten Heldendaad!

Ik lees de laatste tijd (helaas) veel nieuwsberichten over (bijna) verdrinkingen. Maar afgelopen woensdag kwam het heel dicht bij. In mijn eigen woonplaats Gemeente Zevenaar hebben twee mensen een vader en dochter gered van de verdrinkingsdood.

Lees meer

Nog steeds verdrinkingen in zwembaden

Met het Lifesaverprogramma zet Life-Line-Trainingen zich in om verdrinkingen in zwembaden te voorkomen. Helaas lezen we in de media nog regelmatig dat er reddingen plaats vinden om verdrinking te voorkomen.

Een kleine case review van een redding in het zwembad in Havelte.

 

Lees meer

Houd je hoofd koel

Wanneer de temperaturen stijgen, stijgen ook de bezoekersaantallen in de zwembaden. 

Hoe hou jij je hoofd koel op deze warme en drukke dagen?

Lees meer

Drink jij voldoende!?

Het wordt de komende dagen warm. Heel erg warm. Zo warm dat het nationaal hitteplan al is afgekondigd. Een van de adviezen is dan om voldoende te drinken. Maar hoeveel moet je nu drinken en wanneer? Hoe weet je dat je te weinig drinkt?

In dit blog vertel ik je er meer over.

Lees meer

Te weinig burgerhulpverleners voor reanimatie

Een groot deel van de burgerhulpverleners  in Nederland wordt niet meer opgeroepen om een reanimatie op te starten. 30 procent van deze burgerhulpverleners heeft namelijk geen opfriscursus gevolgd of niet recent iemand gereanimeerd. Hierdoor voldoen ze niet aan de vereisten van een burgerhulpverlener. Dat blijkt uit cijfers van HartslagNu, het reanimatie-oproepsysteem, die zijn opgevraagd door de NOS.

Lees meer

Zwemstuurkaarten zwemmend redden

Nieuw!  Zwemstuurkaarten zwemmend redden in het zwembad.

Speciaal voor toezichthouders en lifeguards in het zwembad heeft Life-Line-Trainingen in nauwe samenwerking met Leône Hamakers een set van 26 kaarten ontwikkeld voor het zwemmend redden in zwembaden. Deze 26 zwemstuurkaarten bevatten watervaste afbeeldingen voor de training zwemmend redden voor zwembaden van de Reddingsbrigade.

Lees meer