Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 2 min

Zwemveiligheid, Is het de verantwoordelijkheid van de Lifeguard?

Lifeguard is ook zweminstructeur

Vaak zijn de Lifeguards ook de zweminstructeur. Dan ben je verantwoordelijk voor de zwemvaardigheid van jouw leerlingen. Jij leert ze alle vaardigheden aan richting het examen. Tijdens de lessen en tijdens het examen laten de leerlingen zien dat ze kunnen zwemmen.

Vanuit mijn eigen zwemlessen heb ik gezien dat de techniek bij de leerlingen er nog best redelijk inzit. Maar de conditie is wel ver te zoeken. Ik ben dus begonnen met het opbouwen van de conditie en te werken aan techniek. Want naast dat ik de leerlingen opleid voor een zwemdiploma vind ik het belangrijk dat ik mijn passie voor zwemmen op hen overbreng. Zwemmen is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor je gezondheid. Op deze manier hoop ik dat de leerlingen ook na het behalen van hun zwemdiploma blijven zwemmen.

Lifeguard als toezichthouder

Wanneer het straks weer mooier weer is. Trekken Nederlanders massaal naar het water toe. Het goed kunnen zwemmen is dan van levensbelang.

Als Lifeguard heb jij de belangrijke taak om te beoordelen of jouw gasten nog voldoende kunnen zwemmen. Wanneer ouders met hun kinderen komen zwemmen. Zorg ervoor dat de ouder goed op hun kinderen letten. En ervoor zorgen dat zij in de juiste baden gaan zwemmen, met de juiste hulpmiddelen.

Ik weet dat er een grote druk op jou als toezichthouder in het zwembad licht. Gasten zijn zich niet altijd bewust van hun eigen rol en  verantwoordelijk in het zwembad.

Wanneer het zwembad weer open mag. Zorg voor voldoende toezicht. Misschien is het verstandig om met meer Lifeguards in het bad aanwezig te zijn dan dat je eerder zou doen. Een extra oog je in het zeil. Een extra handje om te helpen. 

Lifeguard als zwembadmedewerker

We weten dat de zwemvaardigheid van je gasten niet meer op het zelfde niveau is als voor de pandemie. Het tijden niet kunnen hebben zwemmen heeft invloed op de conditie en vaardigheid van de gast. 

Nu je dit weet, kun je hier op anticiperen. Roep je collega's bij elkaar en zorg ervoor dat jouw zwembad veilig is voor het moment dat het zwembad weer open kan.

Denk hierbij aan;

  • Repareer kleine mankementen in en rond het zwembad. Denk aan losliggende tegeltjes en afbrokkelende randjes.
  • Zorg voor voldoende drijfhulpmiddelen. Zodat je deze kunt uitreiken aan gasten die onvoldoende kunnen zwemmen.
  • Zorg dat de informatievoorziening op orde is. Denk niet alleen aan de verplichte coronamaatregelen. Maar zorg ervoor dat je gasten zicht veilig door je zwembad kunnen bewegen en niet per ongeluk in het verkeerde bad terecht komen.

Lifeguard als persoon.

Zelf zul je het ook gemerkt hebben. De lockdown gaat je niet in je koude kleren zitten. Naast dat je niet mag zwemmen, zijn ook de sportscholen gesloten. En is buitensporten beperkt tot individuele sporten of in kleine groepen. Zorg dat je eigen conditie op peil is. Wanneer er dan nood aan de man is, kun jij dan direct ingrijpen? Ben je fit genoeg om toezicht te houden. Check jezelf of je; I'm Safe bent.

Zorg dat je eerste hulp kennis op peil is. Het Rode Kruis heeft leuke online modules eerste hulp bij sportongevallen die je in twee uur doorloopt. 

Zorg dat je vaardigheden omtrent het redden van drenkelingen op peil is. Voor zwembaden hebben wij een speciaal Lifesaverprogramma ontwikkeld. Welke wij Coronaproof kunnen verzorgen.

Lees meer over zwemveiligheid in het Nationaal Plan Zwemveiligheid