Ben jij klaar om verdrinkingen te voorkomen?
Klaar om verdrinkingen te voorkomen.
Echt spannend was het niet meer, de persconferentie van premier Rutten en minister de Jonge van volksgezondheid. Want de versoepeling van de maatregelen hadden we al via diverse kanalen vernomen. Maar ik vond het toch fijn om het uit de mond van de premier en de minister te horen. Dan zit je toch safe.
Ben jij weer klaar om verdrinkingen te voorkomen?
De verwarming loeit waarschijnlijk al weer enkele dagen om al die liters zwembadwater weer op te warmen voor de zwemmers die voor de deur staan te trappelen. Maar ben jij er ook klaar voor? Ben jij safe?
In de luchtvaart kent men het acroniem I’m Safe. I’M SAFE is een zelfbeoordelingschecklist om piloten te helpen bepalen of hun fysieke en mentale gezondheid voordat zij een vlucht maken. I’M SAFE wordt ingezet om de piloot te beoordelen als het gaat om Ziekte, Stress, Alcohol, Vermoeidheid en Emotie. Ben jij safe?
I- Illness (ziekte)
Ben je momenteel fit genoeg? Na weer twee thuis te hebben gezeten heb je misschien wat ingeleverd in conditie en fitheid. Heb je ergens klachten die jouw functioneren kunnen belemmeren? Een simpele verkoudheid, of snotneus kan de bijholten in je hoofd verstoppen. Dit heeft nadelige gevolgen bij een onverwachte duik naar de bodem.
M- Medicatie
Wanneer je een ziekte of aandoening hebt, gebruik je daar soms ook medicatie voor. Deze medicatie kan invloed hebben op je functioneren. Zo kunnen bepaalde medicatie tegen hooikoorts je ontzettend suf maken.
S- Stress
Je kan drie soorten stress onderscheiden;
- Fysiologische stress; deze stress komt voort uit vermoeidheid, uit vorm zijn of door inspannende activiteiten. Ook ongezonde eetgewoonten en lichamelijke ongemakken vallen onder fysiologische stress.
- Milieustress; dit is stress veroorzaakt door omgevingsfactoren. Denk hierbij aan onvoldoende zuurstof. Of een warme benauwde zwemzaal.
- Psychologische stress; Deze is het moeilijkst te identificeren. Denk hierbij aan angst, sociale of emotionele factoren en mentale vermoeidheid. Psychologische stress kan veroorzaakt worden door problemen thuis of veranderingen in het werkschema. Kortdurende stress is goed voor een mens. Het maakt ons alert en zorgen dat we net iets meer kunnen dan normaal. Maar duurt stress te lang, dan werkt het destructief.
A- Alcohol
Hier kunnen we kort over zijn. Alcohol en de verdrinkingen voorkomen gaan nooit samen. Alcohol is juist een van de oorzaken van verdrinking. Het gebruik van alcohol tast je hersenen aan, je ogen en oren. En daarnaast je motoriek en beoordelingsvermogen. Al deze zintuigen heb je nodig om verdrinkingen te voorkomen in jouw zwembad.
F- Fatigue (Vermoeidheid)
Afgelopen week bekeek ik een masterclass van dr. Els van der Helm (neurowetenschapper en slaapexpert). Zij geeft aan dat slapen van levensbelang is om goed te kunnen functioneren. Slaap ruimt de gifstoffen in ons brein op, die we overdag tijdens onze activiteiten aanmaken. Volwassenen hebben minimaal 7 uur slaap per nacht nodig. Voldoende slaap heeft een gunstige invloed op ons immuumsysteem.
E- Emotie
Emoties kunnen veilig en productief gedrag in de weg staan. Denk maar aan verliefdheid. Met je hoofd in de wolken kun je bijna aan niets anders denken. Het is lastig je hoofd bij je werk te houden. Dit kan in het zwembad levens kosten.
Zelfevaluatie is niet gemakkelijk. Je moet jezelf erin trainen. Maar een goede zelfevaluatie vergroot de veiligheid in jouw zwembad. Merk je dat je niet safe bent. Bespreek dit met je manager en vraag om vervangende werkzaamheden. Maar belangrijker nog. Zorg dat je safe blijft. Zorg voor een gezonde leefstijl met gezond eten. Voldoende beweging en slaap. En houd je emoties onder controle?
I’M SAFE…………..Ja!....Aan de slag!