Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 0 min

De beperkte “beperkte lockdown” van het zwembad

Wat betekenen de maatregelen van 3 november voor het zwembad?

De premier gaf het dinsdagavond tijdens de persconferentie al aan. We moeten ons aan de strengere maatregelen houden om het aantal ziekenhuisopnames te verminderen en de zorg te ontlasten.

De zorg loopt vast!


De afgelopen weken heb ik het aan den lijven ondervonden. Gelukkig niet als patiënt, maar wel als zorgprofessional. Misschien weet je dat ik als anesthesiemedewerker in een topklinisch ziekenhuis werk. Vorige week zijn er ingrepen afgezegd omdat er geen verpleegkundigen op de afdeling zijn om deze patiënten te verplegen na de operatie. Begin deze week hebben we twee operatiekamers moeten sluiten. En tot overmaat van ramp heeft de raad van bestuur moeten besluiten om de operatiekamers van een hele locatie te sluiten. Om zo de verpleegkundigen van deze locatie vrij te spelen om op de hoofdlocatie zorg te verlenen.

Was dit de laatste zwemles?

Gisteren heb ik zoals gewoonlijk weer zwemles gegeven. Terwijl ik de zwemzaal inliep bedacht ik mij dat het voorlopig wel eens de laatste keer zou zijn. Zaterdag hadden we net afgezwommen, gelukkig maar dacht ik. Na mijn eigen training snel naar huis om de nieuwe maatregelen te bekijken.

Wat een domper……ook de zwembaden moeten dicht. Mijn voor gevoel was dus juist. Maar waarom juist de zwembaden? Eerder schreef ik al dat in zwembaden aerosolen gevormd worden welke het virus kunnen verspreiden. Maar dat een goede ventilatie deze aerosolen kan wegvangen. Wat nog onderzocht moet worden is de invloed van het contact tussen zwemmers en de overdracht van aerosolen. En daar zijn deze nieuwe maatregelen juist op gericht. De overdracht tussen mensen. Momenteel test 1 op de 6 mensen positief op een test. Het beperken van contacten en reisbewegingen moet dit aantal naar beneden brengen.

Wat betekenen de nieuwe regels voor de zwembaden.

In principe moet het zwembad dicht. Alle activiteiten moeten gestaakt worden. Dit geldt voor binnenbaden als buitenbaden.

Uitzonderingen zijn er voor onze topatleten die op aangewezen locaties mogen zwemmen. Denk hierbij aan sportcentrum Papendal. Zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar mogen nog wel door gaan. Wanneer dit deel uitmaakt van de gymles of jeugdactiviteit.

Sport- en fitnessclubs mogen open blijven. Je mag hier alleen sporten of in teamverband met niet meer dan 2 personen. In het totaal mogen er 30 mensen in het zwembad aanwezig zijn en moet 1,5 meter afstand gewaarborgd blijven.

Er is een uitzondering voor jongeren tot en met 17 jaar. Zij mogen in teamverband blijven zwemmen en onderling wedstrijden spelen met teams van de eigen club.

Competities mogen niet gespeeld worden. Kinderen met klachten die wijzen op een Corona besmetting moeten thuis blijven.

Kinderen tot 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot elkaar en tot volwassenen. De zweminstructeur kan gewoon mee het bad in en kan de kinderen lesgeven zoals hij dit gewend is. Alle andere hygiënische maatregelen gelden ook voor deze kinderen.

Samenwerkende instanties zijn druk voor je bezig.

Momenteel zijn de samenwerkende instanties bezig dit extra pakket van maatregelen te interpreteren en te bekijken wat dit praktisch betekend voor jouw zwembad. Zodra wij meer weten, zullen wij het op onze corona pagina plaatsen.

Ga hier naar onze speciale corona pagina voor zwembaden