Eerste hulp aan drenkelingen
Redden van een drenkeling
Redden van een drenkeling.
Nadat je geconstateerd hebt dat een iemand in het water jouw hulp nodig heeft, alarmeer jij je collega's zodat zij je kunnen helpen met het uitvoeren van de redding. Zorg er hierbij dat je het aantal hulpverleners zo laag mogelijk houdt en zo mogelijk op 1,5 meter afstand houdt.
1. Droge redding
Is het slachtoffer aanspreekbaar? Ga na water er gebeurd is en coach het slachtoffer naar de kant toe. Maak contact met het slachtoffer door het toewerpen van een reddingsmiddel (een werpzak of een rescutube) of een drijfmiddel.
2. Natte redding zonder fysiek contact.
Is het slachtoffer niet aanspreekbaar of kan deze geen reddingsmiddel aannemen. Dan zal je een natte redding moeten starten. Doe dit in eerste instantie zonder fysiek contact te maken met de drenkeling. Ga vlug, veilig en verantwoord te water en neem een contact makend en drijvend houdend reddingsmiddel mee. Een praktisch reddingsmiddel voor in het zwembad is de rescutube. Benader het slachtoffer defensief en rijk het reddingsmiddel aan. Zwem nu samen met het slachtoffer naar de kant toe en zorg ervoor dat het slachtoffer veilig het water kan verlaten.
3. Natte redding met fysiek contact.
Wanneer het slachtoffer om welke reden geen reddingsmiddel kan aannemen. Zwem dan naar het slachtoffer toe met een reddingsmiddel. Benader het slachtoffer bij voorkeur van achteren en wend het hoofd af van de redder.
Life-Line-Trainingen helpt verdrinkingen in zwembaden te voorkomen met ons Lifesaverprogramma. Klik hier om contact met ons op te nemen.
Herziend advies reanimatie tijdens COVID-19 pandemie
Vanaf 22 juni 2020 zijn de normale reanimatie richtlijnen weer van kracht. Bij een reanimatie-oproep voor first responders vervalt het leeftijdscriterium. En zal er ook weer mond-op-mond beademing worden gegeven. Hiertoe is besloten omdat het aantal besmettingen drastisch is afgenomen en er sinds 1 juni 2020 de mogelijkheid bestaat om zich te laten testen. Volg bij reanimaties buiten het ziekenhuis onderstaande volgorde.
Lees hier het volledige herziende advies van de Nederlandse Reanimatie Raad.
Reanimatie van drenkelingen
Reanimatie van drenkelingen.
Tijdens de Corona pandemie gelden er andere regels voor de reanimatie buiten het ziekenhuis. Over de reanimatie van drenkelingen wordt niet specifiek een uitspraak gedaan door de Nederlandse Reanimatie Raad. Maar omdat het coronavirus via de lucht verspreid wordt is het ten strengste afgeraden om mond-op-mond-beademing te geven. Overdracht van het coronavirus door mond-op-mond-beademing is 100%. Dit is in lijn met het advies voor de reanimatie van buiten het ziekenhuis.
Beperk ook het aantal hulpverleners die betrokken worden bij de reanimatie. Hoe minder hulpverleners in contact komen en mogelijk besmet kunnen raken. Hoe kleiner de kans op verspreiding van het virus. Wanneer je een bijdrage moet leveren aan de reanimatie, maar geen handelingen hoef te verrichten op het slachtoffer. Blijf dan op 1,5 meter afstand.
Wanneer je een drenkeling benaderd om het bewustzijn en de ademhaling te controleren, blijf dan van het hoofd af. Controleer de ademhaling door te kijken naar ademhalingsbewegingen van de borstkas of de buik. Voel en luister dus niet naar een ademhaling.
Wanneer je daadwerkelijk de reanimatie moet starten bij een drenkeling zonder COVID-19 besmetting. Start dan met borstcompressies. onafgebroken, 100 keer per minuut. Sluit een AED aan zo snel als deze ter plaatse is. Geef geen mond-op-mond-beademing
Moet je een reanimatie starten bij een drenkeling met een bewezen of veronderstelde COVID-19 besmetting. Gebruik dan alleen een AED. Geef geen borstcompressies of mond-op-mond-beademing.
Lees hier alles over de adviezen van de Nederlandse Reanimatie Raad over reanimatie buiten het ziekenhuis.
Bekijk hier een filmpje van EditieNL over de reanimatie richtlijnen tijdens de Covid-19 pandemie.
Ben jij reanimatie-instructeur, bekijk dan de speciale pagina voor instructeurs over hoe jij je reanimatietrainingen vorm kunt geven in de 1,5 meter maatschappij.
Life-Line-Trainingen helpt verdrinkingen in zwembaden te voorkomen.
Helpen verdrinkingen te voorkomen doen wij met ons lifesaverprogramma.
Wil jij weten hoe het lifesaverprogramma jouw kan helpen verdrinkingen te voorkomen?
Bekijk dan onze speciale pagina.
Laat een reactie achter
Wij hebben veel zorg de informatie omtrent het zwemmen in coronatijd voor je verzameld op deze pagina.
Wij zijn erg benieuwd wat je van deze informatie vindt en of wij je ergens mee kunnen helpen.