`
Terug naar overzicht Door Mike Lehnkering |

Hoeveel burgerhulpveleners worden er opgeroepen?

Hoe werkt een alarmering van HartslagNu?

Bij een hartstilstand bij jou in de buurt, ontvang je per sms, app of telefoon een oproep van HartslagNu. In deze oproep staat de vraag om direct naar het reanimatieadres te gaan of de dichtstbijzijnde AED op te halen. Het is belangrijk dat je laat weten of je gaat of niet. Zo weet het systeem hoeveel burgerhulpverleners ter plaatse gaan.

Jouw alarmeringsvoorkeur geef je aan in je HartslagNu-account bij Mijn profiel > Beschikbaarheid.

Oproep via sms
Je krijgt een oproep via sms als in de buurt van jouw woon- of werkadres een melding van een hartstilstand is. Je geeft je woon- en werkadres op in je HartslagNu-account. Bij een sms-oproep zien we elke reactie (elk teken) als acceptatie van de oproep. Ga je niet, dan hoef je niet te reageren.

Oproep via app
Met de HartslagNu-app kun je ook oproepen ontvangen op basis van je GPS-locatie. Dus de plek waar je op dat moment bent. Reageer via de app met de knop ‘accepteren’ of ‘afwijzen’. Kies je voor ‘accepteren’ dan krijg je meer informatie over het reanimatieadres.

Als we je succesvol een pushbericht hebben gestuurd via de app, ontvang je geen aanvullende sms meer.

Oproep via telefoon
We kunnen je ook per telefoon alarmeren. Je krijgt dan een automatische telefonische oproep waarbij je tevens een sms-bericht ontvangt met het adres van de reanimatie.

Hoeveel mensen worden er opgeroepen bij een alarmering?

HartslagNu alarmeert altijd voldoende burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer. We streven ernaar om bij elke reanimatie vijf burgerhulpverleners en twee AED’s ter plaatse te krijgen.

Binnen welke straal wordt ik gealarmeerd?

HartslagNu alarmeert tot maximaal 100 burgerhulpverleners en 3 AED’s in de buurt het slachtoffer. De maximale straal is 2 km. Lees meer over de alarmeringsstraal.

Hoor ik het reanimatiesignaal ook wanneer het geluid van mijn telefoon uit staat?

Nee, de alarmering kan de persoonlijke instellingen van jouw telefoon niet overrulen.

Kan de burgerhulpverlener ook later dan de ambulance aankomen?

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De ambulance is (toevallig) heel dichtbij het slachtoffer
  • Het is bij de 112-melding niet direct duidelijk dat het om een hartstilstand gaat. Er wordt dan wel een ambulance gestuurd, maar niet met de classificatie reanimatie. Het oproepsysteem wordt dan ook niet geactiveerd. Wanneer op een later moment duidelijk wordt dat het om een reanimatie gaat, wordt het oproepsysteem alsnog geactiveerd en worden er burgerhulpverleners opgeroepen.

Ik hoor de sirenes van de ambulance al. Wat moet ik nu doen?

Wanneer je de mogelijkheid hebt, ga dan wel naar de reanimatie toe. Je weet niet zeker of deze ambulance wel voor dezelfde melding is opgeroepen. Misschien is de ambulance onderweg naar een andere situatie of het ziekenhuis met een patiënt. Jouw hulp kan zeker nog gewenst zijn als alleen de eerste ambulance gearriveerd is.

Wanneer je twee of meer hulpdiensten ziet staan, vertrek dan weer. Het slachtoffer krijgt alle benodigde hulp al.

Wat is het telefoonnummer van de alarmering?

Het telefoonnummer waarmee HartslagNu alarmeert is 097 00515 9109. Sla dit telefoonnummer op in je telefoon en geef het een andere ringtone zodat je het snel herkent! Lees hier hoe je dit doet >

Hoe kun je reageren op een oproep?

Word je opgeroepen via de app, dan krijg je twee knoppen te zien: [accepteren] en [afwijzen]. Wij verzoeken je op een van deze twee te drukken. Druk je op [accepteren], dan krijg je meer informatie over de locatie en de route naar het incident. Zo kan het systeem van HartslagNu zien of er niet teveel burgerhulpverleners naar een incident gaan. We kunnen dan indien nodig, een annuleringsbericht uitsturen.

Bij een oproep via sms hoef je alleen te reageren als je gaat. Je kunt de sms beantwoorden met ‘ja’ of een willekeurige letter. Ga je niet, doe dan niks.

Waarom moet ik reageren op een oproep?

Het is belangrijk om ons te laten weten als je gaat. Als voldoende burgerhulpverleners de oproep hebben geaccepteerd, krijgen de overige burgerhulpverleners die de oproep hebben geaccepteerd een annuleringsbericht. Wij willen voorkomen dat er te veel vrijwilligers ter plaatse gaan.

Ontvang je onze oproepen via sms? Dan mag je met ieder willekeurig teken antwoorden; wij zien elke reactie als het accepteren van de oproep.

Je hoort de SMS niet binnenkomen op mijn telefoon? Wat moet je doen?

Het is op de meeste mobiele telefoons mogelijk om ieder contact een eigen ringtone te geven. Zo kun je de alarmeringsberichten van HartslagNu een luide en/of afwijkende ringtone geven. Zo valt het op wanneer je een sms ontvangt van HartslagNu. Je kunt ook kijken of het geluid van je telefoon niet te zacht staat.

Waarom heb je geen SMS gehad?

HartslagNu is voor het alarmeren per sms afhankelijk van het mobiele netwerk en provider. Door een slechte dekking of een storing in dit netwerk kan het helaas voorkomen dat je een sms-bericht niet of te laat ontvangt.

Je krijgt een SMS terwijl je niet in de buurt bent, hoe kan dit?

Je ontvangt standaard een sms op basis van jouw woon- en werkadres. Het is dus mogelijk dat je een oproep ontvangt, terwijl je niet in de buurt van het slachtoffer bent.

Wat is een pager?

Vaak hebben brandweerkorpsen een pager (pieper) waarmee zij door de meldkamer gealarmeerd worden. Ook vrijwilligers bij de brandweer kunnen zo’n pager hebben.

Ik werd gebeld door HartslagNu maar ontving geen oproep? Hoe kan dit?

HartslagNu stuurt tegelijk de opdracht naar je provider om jou te bellen en een sms te sturen. Het blijkt soms moeite te kosten om dit tegelijk naar jou te versturen, waardoor er vertraging komt op de sms. Je zou ervoor kunnen kiezen om niet meer per telefoon geïnformeerd te worden, zodat je de sms direct ontvangt. Het aanpassen kan in jouw HartslagNu-account bij het tabblad Beschikbaarheid.

Ik heb geen smartphone, kan ik mij nu wel aanmelden?

Ja, dat kan. Geef in je account aan dat je per sms of telefoon gealarmeerd wilt worden. Bij de laatste word je gebeld en krijg je de instructies per sms.

Ik heb geen oproep gekregen, maar wel een vragenlijst. Hoe kan dit?