Mondmasker is na 21 dagen vanzelfsprekend
Vanaf donderdag 14 oktober wordt het dragen van mondmaskers in besloten openbare ruimtes verplicht gesteld. Al iets langer geldt er een dringend advies om dit te doen.
Mondmasker vs. Mondkapje
Graag schrijf en spreek ik liever over een mondmasker dan een mondkapje. Een mondkapje associeer ik toch negatief. Op de operatiekamers waar ik werk heet dat ding voor je mond een snoetje of een masker. Een kapje, dat krijgen mijn patiënten net voor ze onder narcose gaan.
Ik draag al jaren een mondmasker
Als anesthesiemedewerker draag ik al jaren een mondmasker. De hele dag, behalve in de koffiekamer niet. Iedereen heeft een mondmasker voor. En je wordt erop geattendeerd wanneer je hem niet draagt. Soms is het ongemakkelijk, wanneer je verkouden bent. Of wanneer je in extra beschermende kleding loopt, zoals op de IC tijdens de eerste golf. Maar dan weet je waarvoor je het doet. Maar verder geen enkel probleem. Het is een kwestie van wennen.
Je hoeft er maar 21 dagen aan te wennen. Drie weken duurt het om je een nieuwe gewoonte aan te leren. En wanneer je 3 maanden kan volhouden, dan is het onderdeel van je leven geworden. Best simpel. 21 dagen een mondmasker dragen in alle besloten binnenruimtes en je weet niet meer beter.
Dragen is zilver, wassen is goud.
Dat we mondmaskers gaan dragen, dat lukt wel. We zullen wel moeten vanaf donderdag. Maar waar ik meer zorgen over heb is het hygiënisch omgaan met deze mondmaskers. Het masker beschermt jou voor het inademen van aerosolen welke besmet kunnen zijn met het Coronavirus. De buitenkant van je masker is dus vuil. Maar het mondmasker beschermt ook anderen tegen een mogelijke besmetting omdat het jouw aerosolen tegenhoud. De binnenkant is dus ook vuil. Je moet er dan ook niet meer aanzitten wanneer je het mondmasker op hebt gedaan.
Doe je het mondmasker dus op voordat je naar binnengaat. En er niet meer aanzitten. Dan verspreid je juist het coronavirus. Moet je snel daarna weer naar een besloten binnenruimte? Hou dan je mondmasker op. Doe het mondmasker pas af wanneer je nergens meer naar toe hoeft. Bewaar het mondmasker in een afgesloten zakje of bakje. Zo voorkom je verspreiding van het coronavirus. Thuis was je hem direct op 60 graden Celsius.
Voordat je het masker opdoet en nadat je het masker af hebt gedaan was je natuurlijk je handen. Er wordt veel gesproken over het desinfecteren van je handen. Maar antibacteriële handgels werken niet tegen virussen, maar alleen tegen bacteriën. Het gebruik van handgels is alleen nuttig wanneer er geen stromend water in de buurt is. Maar goed je handen wassen met water en zeep is voldoende om virussen te verwijderen.
Better safe than sorry.
Dat is momenteel mijn advies als je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Zelf struggle ik er ook mee. Wanneer kan ik een training door laten gaan? Wanneer kan ik nog op bezoek? Een afweging die ik iedere keer weer opnieuw maak. En mijn uitgangspunt is daarbij; "Better safe than sorry". Of zoals premier Rutte zei; "Niet alles wat mag, hoeft".