`
Terug naar overzicht Door Mike Lehnkering |

Vitamine D, wat moet ik ermee?

Deze week las ik een artikel op NOS.nl over het mogelijk positieve effect van vitamine D op het coronavirus. Is dit een hoax? Of een simpele oplossing voor deze pandemie? Om mijn eigen nieuwsgierigheid te bevredigen ben ik op onderzoek gegaan naar vitamine D. Lees in dit artikel over de positieve effecten van vitamine D. En hoe het mij helpt een gezonde levensstijl te ondersteunen

Wat is Vitamine D?

Ons lichaam kan nagenoeg zelf geen vitamines aanmaken. Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen. Deze mogen we dus niet missen, ze leveren ons energie. En zijn nodig voor onze groei en ontwikkeling. Volgens het voedingscentrum komt er in Nederland bijna geen vitaminetekorten voor.

Hoe krijg je vitamine D binnen?

Vitamine D is een van de weinige vitamines die we wel zelf in ons lichaam aanmaken. In het geval van vitamine D gebeurd dit onder de huid onder invloed van zonlicht. Ouderen en mensen met een getinte huidskleur maken minder vitamine D aan onder de huid. Verder halen vitamine D uit vette producten zoals boter, vis, vlees, noten en melk(producten).

Wat doet Vitamine D?

Vitamine D wordt in ons lichaam omgezet in calcitriol. Calcitriol stimuleert de opname van calcium uit de darm en zorgt ervoor dat ervoor dat dit in het bot wordt opgenomen. Zo beperkt vitamine D botverlies en heeft dus een positieve invloed op de botdichtheid.

Calcitriol beïnvloed de spierfunctie. Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor spierzwakte en spierkrampen. En heeft een gunstige invloed op het evenwichtsgevoel.

De actieve vorm van vitamine D heeft een positieve rol op ons immuunsysteem. Beter bekent als onze weerstand. De omzetting van vitamine D in calcitriol in de witte bloedcellen stimuleert de productie van een antimicrobieel eiwit. Een stofje dat bacteriën onschadelijk maakt. Hoe vitamine D precies werkt op ons immuunsysteem is nog niet helemaal duidelijk. Verder onderzoek is hiervoor noodzakelijk.

Extra Vitamine D nemen?

Het voedingscentrum geeft aan dat er in Nederland bijna geen vitamine tekorten voorkomen. Moet je vitamine D dan suppleren? In de lente en zomer is er voldoende zonlicht om onze huid vitamine D aan te laten maken. In de herfst en winter is er minder zon en door de kou kleden we ons dikker aan en wordt er minder huid blootgesteld aan de zon.

Het advies is om kinderen tot 4 jaar, ouderen en mensen met een getinte huis extra vitamine D te laten gebruiken. maar ook mensen die te weinig zonlicht op hun huid krijgen omdat ze bedekkende kleding dragen of weinig buiten komen.

Ik zelf gebruik een aantal supplementen op natuurlijke basis om ervoor te zorgen dat ik dagelijks voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijg. Op dit moment vergt mijn functie als anesthesiemedewerker extra veel. Ik probeer veel buiten te zijn en voldoende te bewegen. Maar met de kortere dagen en een beroep waarbij je weinig buiten bent krijg ik in het najaar minder zonlicht tot mij dan in het voorjaar. De supplementen die ik gebruik helpen mij om mijn immuunsysteem te ondersteunen en mij te weren tegen ziekte.

Vitamine D tegen het Corona-virus?

Uit onderzoek onder patiënten met een bewezen COVID-19 infectie in het ziekenhuis, blijkt dat het toedienen van een hoge dosis Calcifediol of 25-hydroxyvitamine D (een belangrijke metaboliet van vitamine D endocrien systeem), de behoefte tot opname op de IC sterk verminderd. Calcifediol lijkt in staat te zijn om de ernst van de ziekte te verminderen. Maar grotere proeven met groepen die goed op elkaar zijn afgestemd zullen nodig zijn om een definitief antwoord te geven.

Een tweede onderzoek geeft ook aan dat Vitamine D-supplementatie het risico op acute luchtweginfecties onder alle deelnemers verminderde.

Vitamine D, wat moet je ermee?

Wat ik concludeer uit mijn onderzoek. Is dat er in Nederland geen vitamine te korten bestaan. Met een gezonde en gevarieerde voeding moet je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D komen. Een deel maken we zelf aan door middel van zonlicht op onze huid. In het najaar gaat dit moeilijker. Je kan in deze donkere periodes van het jaar extra vitaminen nemen. Vitamine D heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem en kan hiermee luchtweginfecties voorkomen. Het is nog te vroeg om te concluderen dat vitamine D besmetting met het coronavirus kan voorkomen. Hiervoor is nog echt extra onderzoek nodig.

Wil je meer weten hoe ik essentiële oliën in gezonde leefstijl toepas? Neem dan contact met mij op.

Aan dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden. Ik ben een non-expert op dit gebied. Ik ben wel erg nieuwsgierig hoe mijn lichaamsprocessen werken en hoe ik een gezonde leefstijl ontwikkel. Deze ervaringen deel ik graag met jullie. Maar op non-expert basis.