Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 0 min

3 tips om de verdrinking van peuters te voorkomen

Of het nu thuis is in bad of in het zwembad, er is niets lekkerder dan zwemmen. Je moet altijd op je peuter letten, maar bij het water is dit nog belangrijker dat je extra alert bent. Verdrinking van peuters is doodsoorzaak nummer één onder deze groep. Peuters kunnen in een laagje water van 10 centimeter al verdrinken en hebben de kracht niet om zelfstandig uit het water te komen.

1. Houd oogcontact

Allereerst zorg je ervoor dat je jouw peuter nooit uit het oog verliest. App’en of een leuke foto op Instagram posten is er niet bij. Ook het lezen van een boek of tijdschrift kan niet wanneer jij op je peuter moet letten. Peuters zijn nieuwsgierig en willen hun omgeving verkennen. Doordat ze geen gevaar kennen, zijn ze zo uit het oog verdwenen.

2. Een armlengte

Jij bent nooit een armlengte verwijderd van je peuter. Niets is leuker als samen met je peuter spelen in het water. Zorg dat jij je kind goed vast hebt of gebruik maakt van een goedgekeurd drijfmiddel. Deze drijfmiddelen zijn alleen veilig wanneer jij ook direct kunt ingrijpen wanneer er iets misgaat in het water. Een maximale afstand van één armlengte zorgt ervoor dat jij direct kan ingrijpen.

3. Wie let op?

Maak goede afspraken als je met meerdere volwassenen gaat zwemmen. Spreek af wie er op je kind let. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders wel op jouw kind let. Ben je met elkaar in gesprek, zorg er dan voor dat je jouw peuter kunt zien en niet verder dan één armlengte verwijderd bent.

Je kan de verdrinking van je peuter voorkomen door ervoor te zorgen dat je jouw peuter niet uit het oog verliest. Blijf op een armlengte afstand van je kind. En maak afspraken wie er op jouw peuter let als je even niet kunt opletten.

Meer weten?

Wil je meer weten over veiligheid in en rond het water? Of wil je meer leren over dit onderwerp in één van onze trainingen? Bekijk dan eens ons Lifesaver programma en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.