Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 0 min

Houd je hoofd koel

Hoe houd jij je hoofd koel tijdens warme dagen? Met mooi weer trekken veel mensen naar het water om verkoeling te zoeken. Als toezichthouder ben je intensief bezig iedereen een veilige dag te bezorgen. Wat kun jij doen om zo scherp mogelijk te blijven? In deze blog geef ik je 5 tips hoe jij je als toezichthouder staande kunt houden tijdens warme dagen.

1. Draag een pet

Allereerst, draag een pet. Een pet beschermt je hoofdhuid tegen de straling van de zon. Op deze manier houdt je hoofd koel, je voorkomt zo ook verbranding van je hoofdhuid. Een klep op je pet beschermt je ogen tegen het directe zonlicht. Ook absorbeert de pet het zweet wat nu niet meer over je gezicht loopt en in je ogen terecht kan komen.

2. Zorg voor schaduw

Als je buiten toezicht moet houden, houd je het in de volle zon niet lang uit. Het is gewoonweg te warm en de kans dat je verbrand is groot. Zorg daarom voor schaduw en smeer jezelf goed in. Idealiter ga je in de schaduw van bomen of struiken staan. Dit is koeler dan de schaduw van een gebouw. Is dit er niet, zorg dat je onder een parasol staat.

3. Draag een zonnebril

De invloed van direct zonlicht, zweet en de schittering van het water maken het je ogen niet makkelijk. Je ogen worden vermoeid en de schittering kan zorgen voor verbranding van je ogen. Ook moet jij ten alle tijdens de bodem van het water kunnen zien. Direct zonlicht en schittering van het water kan ervoor zorgen dat jij de bodem niet kan zien. Draag daarom een goede zonnebril. Deze beschermt je ogen en er ontgaat je niets.

4. Drink voldoende

Drink voldoende voedingscentrum adviseert om iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Met warm weer moet dit meer dan 2 liter zijn. Als je aan het toezicht houden bent, neem dan wat te drinken mee. Kies voor lekker koud water, eventueel met een smaakje. Je drinkt voldoende als je regelmatig moet plassen en je urine helder van kleur is.

5. Wissel vaker van activiteiten

Maak aan het begin van de dag afspraken met je collega’s hoe lang je toezicht houdt en wie je komt aflossen. Toezicht houden is normaal al een intensieve activiteit. Door het warme weer en de drukte in het zwembad wordt het echt topsport. Het warme weer zorgt ervoor dat je concentratie sneller verslapt. Door teamwork zorg je goed voor elkaar en je gasten in je zwembad.

Hoe goed doe jij het?

Hoeveel van deze punten doe jij al? Je bent waarschijnlijk al erg goed bezig! Lijkt het je leuk om eens verder te praten over dit onderwerp of zit je met vragen over veiligheid rondom het zwembad? We horen graag van je!