Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 2 min

De mythe ontkracht: Het belang van beademingen bij drenkelingen

Het belang van beademing bij drenkelingen: Ontkrachting van de mythe

Een van de meest gehoorden mythen omtrent de eerste hulp aan drenkelingen is het idee dat je geen beademing hoeft te geven uit vrees water in de longblaasjes te blazen. Dit misverstand kan fatale gevolgen hebben, aangezien een goed uitgevoerde beademing van cruciaal belang kan zijn voor de overlevingskans van de drenkeling. In dit artikel bespreek ik het belang van beademing van drenkelingen en weerleggen dat deze mythe schadelijke effecten zou hebben.

Waarom is beademing essentieel?

Bij verdrinking komt iemand, door onvermogen tot zwemmen, in ademnood en raakt (indien dit proces niet wordt onderbroken) bewusteloos. Wat vaak leidt tot het binnenkrijgen van een kleine hoeveelheid water. Echter, het daadwerkelijke volume water dat in de longen terechtkomt, is meestal gering. Het kritieke probleem is niet het water zelf, maar het gebrek aan zuurstof naar de hersenen en vitale organen. Beademing is daarom essentieel om de zuurstoftoevoer te herstellen en de kansen op herstel te vergroten.

Ontkrachting van de mythe

Er is een breed gedragen misvatting dat het uitvoeren van beademing bij een drenkeling water direct in de longblaasjes zou blazen, wat de situatie zou verergeren. Dit idee berust echter niet op wetenschappelijke feiten. Wanneer beademing correct wordt uitgevoerd, open je de luchtweg en zorgt de beademing voor de essentiële toevoer van zuurstof naar de longen en vervolgens naar de rest van het lichaam. De hoeveelheid water die eventueel in de longen terechtkomt, is minimaal en weegt niet op tegen de voordelen van het herstellen van de ademhaling.

De juiste techniek

Het is van belang dat de hulpverlener de juiste techniek voor beademing toepast. De werkwijze omvat het controleren en openen van de luchtweg, het toedienen van mond-op-mond of mond-op-neus beademing, en het observeren van de borstkas om te controleren of er sprake is van een effectieve beademing. Training in eerste hulp en reanimatie is aan te bevelen om deze eerste hulp vaardigheden aan drenkelingen correct toe te passen in noodsituaties.

Conclusie

De mythe dat beademing schadelijk zou zijn voor drenkelingen door het inblazen van water in de longblaasjes, is niet alleen ongegrond, maar ook gevaarlijk. Beademing is een cruciale stap in de redding van drenkelingen, bedoeld om de zuurstoftoevoer naar de hersenen en andere vitale organen te herstellen. Wil je meer weten over de eerste hulp aan drenkelingen? Stuur ons dan een mailtje met jouw vraag. We helpen je graag jouw hulp aan drenkelingen te vergroten.