Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 0 min

Hoe zat het ook alweer met de waterpokken.

Wat is waterpokken?

Waterpokken is een besmetting met het virus Varicela Zoster. Het is een kinderziekte die bijna elk kind krijgt. We zien waterpokken vaak in de winter en begin van de lente.

Wie krijgen waterpokken?

Iedereen kan waterpokken krijgen. Maar heb je eenmaal de waterpokken gehad, kan de ziekte zich niet opnieuw openbaren. Je lichaam heeft antistoffen aangemaakt tegen het Varicela Zoster virus. Wanneer je voor een tweede maal besmet zou raken, treden deze antistoffen op, om het waterpokkenvirus te bestrijden.

Zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand of pasgeborenen van moeders die zelf de waterpokken doormaken voor of na de bevalling kunnen erger ziek worden van waterpokken. Het is raadzaam dat deze mensen uit de buurt blijven van mensen met waterpokken

Wanneer krijg je waterpokken?

Waterpokken worden vaak gezien in de winter en de lente. Het besmettelijke virus Varicela Zoster uit zich pas drie weken na besmetting. En vertoont pas de eerste verschijnselen als je al twee dagen besmettelijk bent.

Wat zijn de verschijnselen van waterpokken?

Vaak wordt het kind eerste verkouden. En kan koorts ontwikkelen. Vaak merk je dat het kind hangerig wordt en ziek is. Er hoeven nu nog geen waterpokken zichtbaar te zijn. Later krijgt het kind over het hele lichaam vlekjes, blaasjes en korstjes. Deze kunnen zelfs in de mond en tussen het haar voorkomen. Deze huiduitslag veroorzaken jeuk. De blaasjes verdrogen tot korstjes. Er is helaas geen medicijn wat waterpokken sneller geneest. Waterpokken geneest vanzelf binnen tien dagen.

 

Hoe krijg je waterpokken?

Waterpokken worden door het virus Varicela Zoster veroorzaakt. Dit is een heel besmettelijk virus. Iemand met waterpokken, kan dit gemakkelijk overdragen. Het virus wordt via hoesten en praten via aerosolen (druppeltjes in de lucht). Ook door contact met het vocht dat uit de blaasjes komt, kan het virus worden overgedragen.

Wanneer je besmet bent met het virus duurt het nog ongeveer 3 weken voordat de vlekjes op de huid ontstaan. Je bent al besmettelijk voor anderen vanaf 2 dagen voordat de vlekjes zichtbaar worden, totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit indrogen duurt ongeveer tien dagen.

Hoe behandel je waterpokken?

Waterpokken hoeven meestal niet door een arts behandeld te worden. En gaat na ongeveer 10 dagen vanzelf weer over.

Waterpokken kunnen heel erg jeuken. Houd daarom de nagels van het kind kort en voorkom krabben. Door het krabben verergerd de jeuk en kunnen de blaasjes gaan infecteren. 

Het kind mag gewoon in bad of douchen. En wanneer er zich blaasjes in de mond bevinden, kan een ijsje verzachting bieden.

Wanneer het kind zich goed voelt mag het naar school of naar het kinderdagverblijf. Het kind is al besmettelijk 2 dagen voordat de eerste blaasjes ontstaan. De kans is groot dat andere kinderen al besmet zijn. 

Mag ik zwemmen met waterpokken?

Kinderen met waterpokken kunnen beter niet gaan zwemmen. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes na het zwemmen gaan ontsteken. Wat klachten van jeuk verergerd. Wacht weer met zwemmen totdat de blaasjes zijn ingedroogd en de huid is genezen. Door het zwemmen kunnen de korstjes van de blaasjes losweken waardoor er littekens ontstaan.

Loopt je als zweminstructeur gevaar?

Heb je een kind met waterpokken in je zwemles, loop je dan gevaar? Het kind draagt het waterpokkenvirus al 3 weken bij zich en is al minstens 2 dagen besmettelijk. Grote kans dat het andere kinderen tijdens een eerdere zwemles al heeft besmet. Heb jij als zweminstructeur al eens de waterpokken gehad? Dan kan je gerust zwemles geven aan dit kind. Jij hebt immers toen al antistoffen aangemaakt die jou beschermen tegen een nieuwe besmetting met het Varicela Zoster virus. Heb je nog nooit waterpokken gehad. Wees dan voorzichtig, het kind kan jou besmetten en je kan alsnog de waterpokken krijgen.