Terug naar overzicht
Gabriëla van der Hel Gabriëla van der Hel
± 3 min

Klantcase zwembad Meekenesch

Zwembad Meekenesch is een bruisend en gezellig zwembad in Lichtenvoorde. Hier kun je baantjes trekken, zwemlessen volgen en meedoen aan verschillende activiteiten zoals zwangerschapszwemmen en aquafitness. Verder organiseert het zwembad kinderfeestjes en biedt het ruimte voor zwem- en poloclub LIVO.

3 vaste medewerkers en 70 vrijwilligers

Begin 2013 heeft Stichting Exploitatie Meekenesch het zwembad vanwege bezuinigingen van de gemeente overgenomen. LIVO heeft toen een bedrijfsplan geschreven om het zwembad open te houden met behulp van vrijwilligers. Dat is gelukt: het zwembad wordt nu al zeven jaar met trots gerund door 3 vaste medewerkers en zo'n 70 vrijwilligers. Wie zij zijn? Klusjesmannen, baliemedewerkers en toezichthouders. Ook staan zij als professionals aan de badrand en moeten daarom aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zoals in het bezit zijn van de bedrijfshulpverlening, eerste hulp en zwemmend redden diploma's.

Lifesaver programma

Life-Line-Traningen werkt samen met Stichting Exploitatie Meekenesch en heeft alle opleidingen voor de vrijwilligers onder één dak ondergebracht, namelijk het Lifesaverprogramma. Dit programma focust op EHBO, BHV en zwemmend redden. Dit sluit dus goed aan op alle activiteiten van het zwembad. De vaste medewerkers volgen het totaalpakket van Life-Line-Trainingen; de toezichthouders volgen de EHBO en zwemmend redden programma's; en de klusjesmannen en baliemedewerkers volgen de EHBO of BHV programma's. 

Waarborgen van de veiligheid

Zowel de vaste medewerkers, de vrijwilligers van het zwembad als de leden van LIVO leren hoe ze met een ongeval moeten omgaan. Ook leren zij hoe ze de situatie eromheen in goede banen kunnen leiden. Zo kan het zwembad - toch draaiend op grotendeels vrijwilligers, de veiligheid van de bezoekers goed organiseren en optimaal waarborgen.

Gemotiveerde vrijwilligers

Inmiddels vallen er een heel aantal gediplomeerde vrijwilligers onder Zwembad Meekenesch. Er zijn nu ongeveer 20 EHBO’ers, 15 BHV’ers en 18 zwemmend redders. Hoe meer gediplomeerden, hoe makkelijker het is om een goed vrijwilligersrooster in elkaar te zetten. Een belangrijke en positieve bijkomstigheid is dat er steeds meer vrijwilligers bijkomen om zich in te zetten voor het zwembad. De mogelijkheid om verschillende diploma's te halen blijkt namelijk een goede motivatie voor vrijwilligerswerk.

4 x daarom Life-Line-Trainingen

  1. Alle opleidingen onder één dak
  2. Veiligheid staat voorop
  3. Persoonlijk contact 
  4. Goed overleg en time-management

"De samenwerking met Life-Line-Trainingen is erg positief. Aan het begin van het jaar maken we samen een jaarplanning waarin we vaststellen wanneer en wat er dat jaar geoefend gaat worden. Als er tussentijds iets mocht veranderen, dan zijn de lijntjes altijd kort en kan het programma bijgesteld worden. De trainingen worden hier in het zwembad zelf verzorgd. Een ideale plek voor de vrijwilligers omdat er zo geoefend wordt waar het ongeval kan gebeuren. Het Lifesaverprogramma is zeker aan te raden omdat het een mooi totaalpakket is." - zwembad Meekenesch

Wil je meer weten over ons het Lifesaver programma of heb je een vraag over deze klantcase? Neem dan contact met ons op.