`
Terug naar overzicht Door Mike Lehnkering |

Social distancing in het zwembad

Hoe jij je kan voorbereiden op de heropening van het zwembad.

Op dit moment lijkt de COVID-19 pandemie zich te stabiliseren in Nederland. Het aantal ziekenhuisopnames lijkt te stabiliseren of zelfs te dalen. Ruim 6 weken van thuisquarantaine en social distancing lijken hun vruchten af te werpen. Langzaam begint de maatschappij zich voorbereiding op een gefaseerde opstart van de economie. Zo ook de zwembadbranche.

Het Platform Ondernemende Sportaanbidders (POS) en hun brancheorganisaties in de sport. Hebben met onder andere het ministerie van Economische Zaken & Klimaat, MKB-Nederland, FNV en met instemming van NOC*NSF een algemeen protocol verantwoord sporten opgesteld. De vereniging Werkgevers In Zwembaden en Zwemscholen (WIZZ) heeft hier een branchespecifieke aanvulling voor zwembaden voor gemaakt.

Jij kunt jouw zwembad alvast voorbereiden op de heropening met inachtneming van de 1,5 meter samenleving. Hoe kan social distancing in het zwembad eruit gaan zien. Lees hier 5 uitgangspunten voor social distancing in jouw zwembad.

1. Creëer een veilige omgeving voor medewerkers en bezoekers.

Als je jouw zwembad weer opent voor bezoekers, moet dit natuurlijk wel veilig gebeuren. Zorg ervoor dat voor je jouw zwembad weer opent, dat al het personeel goed geïnformeerd is over de geldende processen en procedures in het zwembad. Stuur hen de gelden processen en procedures toe via de mail. Organiseer een videoconferentie om dit met hen te bespreken of doe dit in een 1-op-1 gesprek met iedere individuele medewerker.

Om een veilige omgeving te creëren zal je ook de bezoekersstroom moeten reguleren. Maak je website in orde met een online kaartverkoop. Hierbij kopen bezoekers voor een bepaald tijdslot een kaartje. Je verminderd hiermee het aantal contactmomenten en minder wachtmomenten voor de zwemmers in jouw zwembad.

Zorg er voor dat jouw zwembad ingericht is op de 1,5 meter maatregel. Maak jouw maatregelen duidelijk kenbaar bij de ingang van je zwembad. Maar ook op je website en via sociale media.

2. Handhaaf de 1,5 meter maatregel

Zorg voor een goede routing van de bezoekers. Voer 1-richtingsverkeer in zodat bezoekers elkaar niet hoeven te passeren. 1,5 Meter uit elkaar blijven en toch gebruik kunnen maken van je zwembad. Sluit bijvoorbeeld kleedzalen en laat mensen thuis douchen. Beperk ook het aantal bezoekers in het zwembad. Met de 1,5m maatregel heeft 1 bezoeker minimaal 9 vierkante meter nodig om zich vrij te kunnen bewegen.

Door middel van tijdsloten kun je de bezoekersstroom reguleren in je zwembad. Door het instellen van deze tijdsloten bepaal jezelf hoeveel mensen er op welk moment in je zwembad zijn en hoe lang zij gebruik mogen maken van de faciliteiten.

3. Voorkom rechtstreeks contact tussen de zwemmer en de bezoeker

Hier komt er een uitdaging voor diegene die zwemlessen verzorgen. Je kan onmogelijk iemand leren zwemmen zonder fysiek contact te hebben met diegene. Misschien is het niet raadzaam om de zwemlessen direct al op te pakken. En is het raadzaam om eerst het recreatief zwemmen op te starten. En wanneer de COVID-19 pandemie het toe laat, hervat je de zwemlessen op een later moment.
Tijdens het toezicht houden kun je goed de 1,5 meter maatregel handhaven. Eventueel kun je speciale cabines plaatsen voor de toezichthouders wanneer je met vaste toezichtpunten werkt.

4. Aanvullende hygiënische maatregelen

Heb je geen online kassasysteem of wil je bezoekers die geen online toegangsbewijs hebben gekocht toegang tot je zwembad bieden. Plaats dan bij binnenkomst zogeheten “kuchschermen” de kassa. Bezoekers en medewerkers kunnen elkaar dan niet per ongeluk kunnen besmetten. Voldoe alle transacties via pinbetalingen. Zorg voor frequente desinfectie van werkbladen en contactpunten zoals werkbladen en deurknoppen. Denk ook aan een extra ronde langs de toiletten en douches, waarbij deze extra worden schoongemaakt. Maak dit inzichtelijk voor je bezoekers door een aftekenlijst op te hangen.

5. Regels voor de zwemmers

  • Houd altijd 1,5 meter afstand
  • Blijf thuis wanneer je klachten hebt zoals; hoesten, koorts, verkoudheid of ademhalingsproblemen.
  • Ook wanneer je andere klachten hebt en je niet fit voelt, kom je niet zwemmen.
  • Blijf ook thuis wanneer iemand in jouw huis klachten van een COVID-19 besmetting vertoont.
  • Doe thuis je zwemkleding aan en neem schoon ondergoed mee. Zo voorkom je dat je langer dan nodig in het zwembad bent.
  • Wanneer je online een kaartje hebt gekocht voor een bepaald tijdslot. Zorg ervoor dat je niet te lang bij het zwembad hoeft te wachten.
  • Hanteer de 1,5 meter maatregel niet alleen bij de medewerkers, maar ook tot de andere zwemmers
  • Volg altijd de instructies zoals deze zijn aangegeven in het zwembad of die je worden opgedragen door het personeel.

Naleving

Spreek duidelijk af wie er verantwoordelijk is voor de naleving van de in jouw zwembad geldende richtlijnen. Wie is verantwoordelijk voor de naleving door het personeel? En wie is dit voor de naleving door de bezoekers. Maak ook duidelijk naar zowel medewerkers als bezoekers wat de procedures en consequenties zijn wanneer de richtlijnen voor social distancing niet worden nageleefd.