Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 1 min

Te weinig burgerhulpverleners voor reanimatie

Een groot deel van de burgerhulpverleners  in Nederland wordt niet meer opgeroepen om een reanimatie op te starten. 30 procent van deze burgerhulpverleners heeft namelijk geen opfriscursus gevolgd of niet recent iemand gereanimeerd. Hierdoor voldoen ze niet aan de vereisten van een burgerhulpverlener. Dat blijkt uit cijfers van HartslagNu, het reanimatie-oproepsysteem, die zijn opgevraagd door de NOS.

De afgelopen jaren nam het aantal burgerhulpverleners juist fors toe. Zo is het sinds vorig jaar mogelijk dat overal in Nederland iemand binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden. Het verlies van zo'n 80.000 burgerhulpverleners sinds de ingang van het nieuwe jaar brengt daar verandering in.

Een burgerhulpverlener is opgeleid om een persoon te kunnen reanimeren. Als aan de criteria wordt voldaan, kan een burgerhulpverlener zich opgeven voor het oproepsysteem van HartslagNu.

Bij een hartstilstand worden gemiddeld tachtig burgerhulpverleners opgeroepen die in de buurt zijn. Zij kunnen de patiënt reanimeren voordat er een ambulance ter plaatse is, wat de kans op overleven vergroot. Per dag worden er gemiddeld bijna 3000 burgerhulpverleners opgeroepen in Nederland.

 

Herhalingstraining

Om burgerhulpverlener te blijven is het verplicht om jaarlijks een opfriscursus te volgen. Tijdens deze training wordt je door een van onze instructeurs weer up-to-date gebracht. Niet alleen je vaardigheden trainen we, ook je kennis wordt weer even opgefrist.

In welke mate het aantal burgerhulpverleners afneemt, verschilt per provincie. In de provincie Gelderland (Waar Life-Line-Trainingen voornamelijk actief is) neemt het aantal burgerhulpverleners met ongeveer 30% af.

 

Heb jij in het verleden een reanimatie-training gevolgd, maar voldoe je niet meer aan de eisen om als burgerhulpverlener geregistreerd te staan. Bekijk dan ons aanbod voor het volgen van een reanimatie-training. Heb je geen geldig reanimatiecertificaat meer? Dan kunnen wij je in een dagdeel weer helemaal up-to-date krijgen.

 

Bron: Nos.nl