Zwembadwater doodt COVID-19 virus in 30 seconden.
Uit onderzoek aan het Imperial College in Londen heeft aangetoond dat zwembadwater onder de juiste omstandigheden het Covid-19 virus in slechts 30 seconden inactiveert, zo blijkt uit een studie van virologen van het Imperial College in Londen, die is uitgevoerd in opdracht van Water Babies en Swim England.
Het onderzoek naar zwembadwater werd uitgevoerd door de toonaangevende viroloog en expert op het gebied van respiratoire virussen, professor Wendy Barclay, samen met onderzoeksmedewerker Dr Jonathan Brown en onderzoekstechnicus Maya Moshe van het Imperial College London en het project werd beheerd door Alex Blackwell, hoofd zwembaden en faciliteiten van Water Babies.
In de gezamenlijke studie werd gekeken naar de effecten van zwembadwater op het virus dat Covid-19 veroorzaakt, SARS-CoV-2 genaamd, om na te gaan hoeveel tijd en contact nodig zijn om het virus te inactiveren bij variërende chloor- en pH-niveaus. Uit het onderzoek bleek dat 1,5 mg vrij chloor per liter met een pH tussen 7-7,2 de besmettelijkheid van het virus binnen 30 seconden meer dan 1000 keer verminderde. Aanvullende tests van verschillende hoeveelheden vrij chloor en verschillende pH-waarden bevestigden dat chloor in zwembadwater effectiever was bij een lagere pH.
Het onderzoek werd ook gesteund door Swim England, het nationale bestuursorgaan voor zwemmen in Engeland en de Royal Life Saving Society, de toonaangevende Britse aanbieder van voorlichting over waterveiligheid en verdrinkingspreventie.
Professor Wendy Barclay van het Imperial College legde uit: "We hebben deze experimenten uitgevoerd in onze laboratoria in Londen. Onder deze veilige omstandigheden kunnen we meten in hoeverre het virus in staat is cellen te infecteren, wat de eerste stap is in de overdracht van het virus. Door het virus te mengen met zwembadwater dat ons door het Water Babies-team werd geleverd, konden we aantonen dat het virus niet overleeft in zwembadwater: het was niet langer besmettelijk. Dat, gekoppeld aan de enorme verdunningsfactor van het virus dat door een besmette persoon in een zwembad terecht zou kunnen komen, suggereert dat de kans op besmetting met Covid-19 via zwembadwater te verwaarlozen is".