Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 2 min

Behandeling van allergische reacties

Om een antwoord te vinden hoe jij, als arts op de vaccinatielocatie een allergische reactie kunt gaan behandelen heb ik contact gezocht met Maarten Hoekstra, kinderarts-allergoloog. 

Wat heb je eerder geleerd?

Tijdens de Masterclass Anafylaxie heb ik acute allergische reacties ingedeeld volgens de Müller.

Graad 1: Klachten van de huid, met name urticaria

Graad 2: Gastro-intestinale klachten en slijmvliezen, met name buikpijn, braken, diarree en angio-oedeem

Graad 3: Respriatoire klachten, ademhalingsproblemen zoals intrekkingen of in- / expiratoire stridor.

Graad 4: Cardiovasculaire klachten, met name verminder bewustzijn en vasovagale collaps.

Bij graad 1 en 2 symptomen spreken we van een acute allergie. Bij symptomen behorende bij graad 3 en 4 spreken we per definitie van anafylaxie. Bij graad 3 en 4 symptomen zijn de vitale functies bedreigd in tegen stelling tot symptomen die je waarneemt bij graad 1 en 2.

Wat doe je bij graad 1 en 2 symptomen;

Dit zijn niet levensbedreigende symptomen. Behandel deze symptomen met een oraal antisitaminicum. Op de vaccinatielocaties van de GGD VGGM heb je Levocitrizine tot je beschikking. En observeer iemand nog eens 30 minuten om te kijken of de symptomen niet verergeren naar graad 3 en 4.

Wat doe je bij graad 3 en 4 symptomen;

Wanneer je een van deze symptomen waarneemt. Eventueel gepaard met symptomen van de eerste en/of de tweede graad gebruik je altijd de Epipen. Herhaal deze zonodig na 5 tot 10 minuten indien je onvoldoende effect ziet. Maarten Hoekstra geeft aan dat gedurende de duizenden voedsel provocatietesten in hoogstens 10-20% van de gevallen een tweede Epipen nodig heeft gehad. Heb je te maken met een anafylaxie? Bel dan zo spoedig mogelijk 1-1-2. Alle slachtoffers met een anafylactische reacties dienen in het ziekenhuis geobserveerd ter behandeling van eventuele late allergische reacties. De kans op een late allergische reactie is 15-20%,. Je kunt ervoor kiezen om ook een antihistaminicum te geven bij een anafylaxie. Maar de Epipen is de eerste keuze en dient direct toegediend te worden.

Bron: www.hetacuteboekje.nl/hoofdstuk/anafylaxie/anafylaxie.htmlbron: bron: Het acute boekje 

Kunnen corticosteroïden behulpzaam zijn?

Of je corticosteroïden wilt geven is aan jou als arts. Het effect is nooit bewezen. Het zou mogelijk een late allergische reactie remmen. Een eenmalige dosis kan geen kwaad.

De Gouden regel van Maarten.

Twijfel je of je een Epipen moet gebruiken? Gebruik hem!

Altijd intramusculair. Intraveneus kan ook (hoewel je hier geen middelen voor hebt op de vaccinatielocatie) en werkt net zo goed. Maar er kunnen dan wel hartritmestoornissen optreden. En deze wil je niet op de vaccinatielocatie, omdat je diagnostische en behandel mogelijkheden er niet of beperkt zijn.

 

Disclaimer:
Aan de adviezen die ik in dit blog geef kunnen geen rechten worden ontleend. Ik heb geprobeerd om deskundig advies in te winnen en betrouwbare bronnen te raadplegen. Maar als arts op de vaccinatielocatie ben jij de behandelend arts met de bijbehorende verantwoordelijkheden. Vertrouw je de situatie van je slachtoffer niet? Roep dan hulp in van een collega of bel 112.