Op deze website vind je alle informatie die je als NRR reanimatieinstructeur nodig hebt om de Basic Instructor Course hercertificering lekker te doorlopen.
Bekijk de informatie op deze pagina goed ter voorbereiding op de BIC hercertificering.
Basic Life Support
Bekijk hieronder de officiële instructievideo's van de
Nederlandse Reanimatie Raad
Reanimatie van de volwassene
Pediatric Basic Life Support
Bekijk hieronder de officiële instructievideo's van de
Nederlandse Reanimatie Raad
Reanimatie kind
Reanimatie baby (0 tot 1 jaar)
Kwaliteitskader First Responder Reanimatiezorg
Samen sterker: effectief samenwerken bij reanimaties met meerdere first responders
🚨 Steeds vaker zijn meerdere first responders betrokken bij een reanimatie. Juist daarom is het essentieel dat er duidelijke afspraken en goede samenwerking zijn bij het slachtoffer. Tijdens onze Basis Instructor Cursus bij Life-Line-Trainingen besteden we aandacht aan dit kwaliteitskader.
De rol van first responders bij reanimatie
Bij een reanimatieoproep worden diverse first responders opgeroepen via de meldkamer ambulancezorg (MKA). Dit kunnen burgerhulpverleners zijn die zijn aangesloten bij HartslagNu, maar ook politiemedewerkers of brandweerlieden. Al deze hulpverleners hebben één ding gemeen: ze zijn gelijkwaardig. Er is géén rangorde, wél een gedeelde missie.
Snel, effectief en met oog voor samenwerking
First responders zijn vaak als eerste ter plaatse. Ze starten direct met de basale reanimatie (BLS) of nemen deze over van omstanders. Dit gebeurt op straat, sportvelden of in woonwijken – overal waar acute hulp nodig is. Het snelle optreden van deze hulpverleners maakt een cruciaal verschil.
Maar een goede samenwerking is méér dan reanimeren alleen. Wanneer jij als responder ter plaatse komt en iemand is al gestart, stel dan de vraag: “Waar kan ik iets bijdragen?” Misschien help je op dat moment niet direct aan het slachtoffer, maar lever je wél een waardevolle bijdrage. Denk aan het geruststellen van familie, het vrijhouden van de aanrijroute of het ondersteunen van het ambulanceteam.
LifeVac
Hoewel er onder eerstehulp- en reanimatie-instructeurs nog veel scepsis leeft rondom het gebruik van apparaten als de LifeVac, is het juist daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. In de blog "Wordt het verslikken of verstikken met de LifeVac?" neemt Mike Lehnkering je mee in de actuele discussie over mechanische anti-verslikkingsapparaten, de richtlijnen van het Rode Kruis én inzichten vanuit het Europees Reanimatie Congres in Athene. De blog is geen verkooppraatje, maar een onderbouwde en genuanceerde kijk op wanneer en waarom de LifeVac een aanvulling kán zijn op de standaard eerste hulp bij verstikking. Een must-read voor iedere instructeur die wil meedenken over verantwoorde inzet van hulpmiddelen in levensbedreigende situaties.