Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 0 min

Waar moet dat heen!?

Waar moet dat heen / Hoe zal dat gaan / Waar komt die rotzooi toch vandaan. Naar het liedje van Wim T. Schippers. In een artikel in het NRC lees ik dit weekend dat dit liedje geschreven is tijdens de oliecrises in 1973. Dat jaar stond in het teken van de autoloze zondag en de onzekerheid van de oliecrisis.

Het is nu januari 2021. Nederland zit middenin de tweede Coronagolf. Het nieuws is niet bij te houden deze eerste dagen van dit nieuwe jaar. Het langverwachte vaccin is in Nederland. Maar wie krijgt het vaccin als eerste? Dit jaar begint met onzekerheid van het bestrijden van de coronacrisis en het opheffen van de tweede lockdown. Die zeker nog tot 19 januari zal duren.

Waar moet dat heen?

Waar moet dat heen in 2021? Op 29 februari 2020 plaatste ik mijn blog “Covid-19, verpleegkundigen leven er midden in”. En er we leven er nog steeds midden in, waar moet dat heen? Inmiddels zijn de OK’s in mijn ziekenhuis gereduceerd tot het minimale. Om de hoogst noodzakelijke operaties te kunnen uitvoeren. Dit omdat postoperatieve patiënten geen bed in het ziekenhuis hebben om te herstellen van hun ingreep. Hadden we dit voorjaar geen materialen en bedden? Dit najaar hebben we geen zorgprofessionals om de zorg te leveren. Zij raken zelf besmet met het Coronavirus of bezwijken zelf onder de werkdruk. Mijn directeur laat op Omroep Gelderland weten dat er in mijn ziekenhuis momenteel een ziekteverzuim van 8 tot 9 procent is. De helft hiervan is Corona gerelateerd. Het gaat hierom 1600 (!) verpleegkundigen die thuiszitten.

Lees hier mijn blog van 29 februari 2020.

Hoe zal dat gaan?

Hoe zal dat 2021 gaan? Als het aan mij ligt bergopwaarts. Er staan voor mij mooie dingen te gebeuren dit jaar. Zowel privé als zakelijk.

Het afgelopen jaar heb ik naast mijn werk als anesthesiemedewerker ook nog verder kunnen bouwen aan Life-Line-Trainingen. Ik heb een begin gemaakt met een transitie van het Lifesaverprogramma. Het Lifesaverprogramma moet een programma worden welke de cursist grotendeels tijd en locatie onafhankelijk moet kunnen volgen. Door de Coronacrisis werd deze wens noodzaak. Dus ben ik gestart met het ombouwen van het Lifesaverprogramma. Dit alles in de spaarzame rustige momenten die de crisis mij gaf. Met die transitie gaan we in 2021 verder. Life-Line-Trainingen zal steeds meer digitale producten gaan ontwikkelen en aanbieden zodat jij tijd en plaats onafhankelijk kan werken aan het voorkomen van verdrinkingen in zwembaden.

In het ziekenhuis? Daar zullen we dit jaar nog steeds alle hens aan dek houden. Als de crisis wat kalmeert, zullen de gevolgen nog lang na-ebben. Ik verwacht meer acute ingrepen omdat geplande zorg uitgesteld is. Wachtlijsten zullen gegroeid zijn, welke wij het aankomende jaar zullen gaan wegwerken. 

Privé staat er ook het een en ander te gebeuren. Momenteel wordt er hard gewerkt aan mijn nieuwe huis. Deze zal rond de zomer worden opgeleverd. En dan begint het klussen. Maar eerst zal ik in februari 6 weken van de radar verdwijnen voor een opleiding. Hierover vertel ik je de volgende keer meer. Hoe zal dat gaan? Volg mij op Instagram

Waar komt die rotzooi toch vandaan?

Hoe we in deze crisis zijn beland, mag inmiddels duidelijk zijn. Hoe dit zo heeft kunnen komen? Ik weet het niet. Ik heb het afgelopen jaar zoveel theorieën voorbij horen komen. Van complottheorieën tot theorieën over grotere machten van moeder natuur. Zelf geloof ik niet dat de mens moedwillig een pandemie veroorzaakt. Wel denk ik dat we bewuster moeten leven. Ons bewust moeten zijn wat we eten, waar dit vandaan komt en of we het echt nodig hebben. Ik ben mij er van bewust geworden dat ondanks het zware jaar 2020, het ons ook veel heeft gebracht. De kussens zijn even goed opgeschud. Klaar om 2021 te starten! En waar die rotzooi allemaal vandaan komt?

Lees hier mijn andere blogs