Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 0 min

CORONA | hoe moet dat in het zwembad

Zwemmen met corona?

Er is weinig specifiek bekend over zwemmen en corona. Het RIVM raadt aan om mensen die klachten hebben die passen bij het coronavirus én in een risicogebied zijn geweest of contact hebben gehad met besmette mensen, contact op te nemen met de huisarts. Heb je geen klachten, dan hoef je geen speciale maatregelen te nemen. Let er wel op, het virus kan met twee weken toch nog openbaren.

Maar net zoals met andere gezondheidsklachten is het niet raadzaam om met verschijnselen van een corona besmetting te gaan zwemmen. Buiten het feit dat jezelf niet fitter wordt als je gaat sporten als je ziek bent. Kun je andere bezoekers (en het zwembadpersoneel) ook infecteren. Bacteriën en virussen gedijen goed in een warm en vochtig milieu. Het zwembad is dus bij uitstek geschikt om virussen over te dragen.

Dus wanneer je klachten hebt die passen bij het coronavirus of gewoon griepklachten. Ga dan niet zwemmen. En wacht tot je weer opgeknapt en fit genoeg bent, om je zwemactiviteiten op te pakken. Heb je het vermoeden dat je besmet bent. Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Werken en corona?

Als werkgever wil jij zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor je medewerkers. Dit houd in dat je het risico op besmetting met het coronavirus in jouw zwembad moet minimaliseren. De kans is aanwezig dat een van de werknemers besmet is geraakt met het virus. Uiteraard wil je preventief te werk gaan. Neem hiervoor contact op met de arbodienst. Deze hebben een werkgeversadvies opgesteld. Hierin geven zij adviezen om werkend Nederland op een gezonde en veilige manier aan het werk te houden. En medische en maatschappelijke gevolgen van deze cororna-uitbraak tot een minimum te beperken. Ook het FNV kan je van informatie voorzien.

Als werkgever ben je verplicht om je werknemers te informeren over de gevolgen van het coronavirus voor het zwembad en de werkzaamheden. En of er in jouw zwembad een verhoogd risico is op besmetting Tevens moet je de maatregelen die hebt genomen om besmetting zo klein mogelijk te maken met je medewerkers bespreken. Zodat zij weten hoe zij moeten handelen.

  • Mondkapjes dragen in het zwembad

Wereldwijd worden er mondkapjes massaal gehamsterd. Mondkapjes worden alleen geadviseerd bij medisch en verplegend personeel. Zij komen meer dan gemiddeld in aanraking met (mogelijk) besmette mensen. Het onjuist gebruik van mondkapjes kan zelfs en grotere verspreiding veroorzaken. Ik schreef hier een persoonlijk blog over.

  • Handenschudden in het zwembad

Het is verstandig om het zogeheten “groeten-zonder-aanraking” in te voeren. Vermijd direct contact tussen jou, het personeel en de gasten. Geef dit ook duidelijk aan je gasten en medewerkers.

  • Thuiswerken

Het is onmogelijk om geen toezicht te houden vanuit huis. Maar je kan bekijken welke mensen echt in het zwembad aanwezig moeten zijn. En wie zijn werkzaamheden ook best thuis kan uitvoeren.

  • Mogelijke besmetting van een medewerker

Indien een medewerker besmet is met het coronavirus of er blijkt een kans op besmetting. Dan worden er maatregelen genomen.

Ben jij of een van je medewerkers in contact geweest met een besmet persoon. Dan wordt diegene in quarantaine geplaatst. Wanneer je geen ziekteverschijnselen vertoont, kan dit thuis. Hoe lang dit duurt en welke maatregelen er genomen moeten worden is aan de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Wanneer iemand besmet is, wordt deze persoon in isolatie gehouden. In isolatie kan je anderen niet besmetten. Hoe dit in zijn werk gaat, staat in dit blog over corona en verpleegkundigen. Tevens vind je hier tips om verspreiding te voorkomen.

 

Lees alles in ons dossier Corona