Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 2 min

Drink jij voldoende!?

Het wordt de komende dagen warm. Heel erg warm. Zo warm dat het nationaal hitteplan al is afgekondigd. Een van de adviezen is dan om voldoende te drinken. Maar hoeveel moet je nu drinken en wanneer? En hoe weet je dat je te weinig drinkt? 

Waarom moet ik goed drinken?

Het is niet alleen bij warm weer belangrijk om goed te drinken. Eigenlijk moet je iedere dag ervoor zorgen dat je voldoende drinkt.

Je lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Water zorgt voor heel veel belangrijke processen in ons lichaam. Water is een uitstekend oplos- en transportmiddel voor veel voedingsmiddelen. Ook speelt water een belangrijke rol bij de regulatie van onze lichaamstemperatuur.

Wat merk ik van te weinig drink?

Te weinig drinken zorgt voor een verslechterde prestatie, een hoger risico op flauwvallen en hoger risico op oververhitting. Per dag heb je ongeveer een liter water nodig per 23 kilo. Voor iemand van 80kg is dat dus 3,5 liter water drinken om zijn lichaam goed te laten werken. 

Drink je minder? Dan verslechterd je prestatie. Iets wat je als toezichthouder niet kan permitteren. Vochtverlies van 2% tijdens een inspanning (toezicht houden in de hitte) zorgt al voor een prestatieverlies van 25%. Loopt het vochtverlies op tot 3-4% dan kan duizeligheid en verlies van coördinatie optreden. Bij een vochtverlies van 5% is er kans op flauwvallen of ernstige stoornissen in het bewustzijn.

Drink ik voldoende?

Bij iemand van 80 kilo is 2% vochtverlies, 1,6 kilo gewicht.

Ben je na een warme dag dus 1 kg lichter, Dan ben je 1 liter vocht verloren dan moet je deze aanvullen met 150% vocht (= 1,5 liter water).

Gedurende de dag kun je ook al diverse signalen van je lichaam ontvangen, die erop duiden dat je te weinig drinkt. Misschien herken je een of meerdere signalen;

  • Hoofdpijn,
  • Dorst,
  • Droge lippen,
  • Droge huid,
  • Duizeligheid,
  • Onscherp zien,
  • Concentratie verlies / snel afgeleid,
  • Donkere urine, met een sterke geur.

Wanneer moet ik drinken ?

Begin niet te drinken wanneer je dorst hebt, dan ben je al te laat. Althans, je hebt al een tekort aan vocht, dit moet je dan inlopen.

Start dus al op tijd 2-3 uur voor je activiteiten drink je 500-700ml. Vlak voor je gaat toezichthouder drink je nog eens 200-350 ml

Tijdens het toezichthouder drinken je ieder kwartier 150-250ml.

Hoe vul je het vochttekort aan.

Tijden het toezicht houden is het belangrijk om voldoende water bij je te hebben. Een flesje water is al voldoende. Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt naar je post. Een bidon van 750ml is voldoende om 45 minuten toezicht te houden. Daarna moet er een refill komen.

Voel je droge lippen, droge huid en is je plas niet meer doorzichtig dan ben je al te laat met drinken. Zorg dat je het voor bent.

In dit blog geef ik nog eens 5 tips om de hitte te doorstaan tijdens het toezichthouden.