Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 2 min

Hoe reanimeer je een drenkeling

Het herkennen en effectief reageren op een verdrinking is van levensbelang om levens te redden. Wist je dat het reanimeren van drenkelingen anders is dan de "standaard" reanimatie? Snel handelen en de juiste technieken gebruiken kunnen het verschil maken tussen leven en dood voor een slachtoffer dat onbedoeld ter water is geraakt.

Symptomen van een hartstilstand na verdrinking

Een oorzaak waardoor iemand in het verdrinkingsproces raakt kan een hartstilstand zijn. Dit kun je herkennen door een afwijkende (hijgende) ademhaling of het verlies van bewustzijn. In het water kunnen een veranderende houding (steeds verticaler) en afwijkend gedrag specifieke kenmerken zijn dat het niet goed gaat met het slachtoffer.

Zonder directe eerste hulpverlening kan een slachtoffer binnen enkele minuten overlijden. In dit soort situaties moet onmiddellijk worden begonnen met reanimatie en, indien beschikbaar, een AED worden gebruikt.

Bij een verdrinking is deademhaling vaak verstoord door het water in de luchtwegen. Beademen is naast het uitvoeren van borstcompressies van levensbelang. Het beademen van een drenkeling helpt om zuurstof terug in de longen en de circulatie te krijgen. Dit kan wel lastiger zijn dan bij andere slachtoffers die gereanimeerd moeten worden.

Lees hier meer over het beademen van drenkelingen.

Hoe reanimeer je een drenkeling?

Is je slachtoffer uit het water en heb je vastgesteld dat dit slachtoffer gereanimeerd moet worden? Doe dan het volgende;

1. Bel voor hulp: Zorg ervoor dat hulpdiensten zo snel mogelijk worden ingeschakeld, dit kan de lifeguard in het zwembad of aan het strand zijn. Of bel 1-1-2 voor professionele hulpdiensten.
   
2. Reanimeer direct: Start met 5 beademingen gevolgd door 30 borstcompressies. Hierna geef je 2 beademingen. Door het geven van 5 initiele beademingen vul je de longen met zuurstof, welke je vervolgens rondpomt met behulp van de borstcompressies.

3. Gebruik een AED indien beschikbaar: Sluit het slachtoffer zo snel als mogelijk aan op een AED, zodra deze aanwezig is. De AED controleert het hartritme en geeft een schok indien het hart een schokbaar hartritme heeft. Bij sommige hartritmes is geen schok nodig, maar het blijven uitvoeren van borstcompressies en beademingen is essentieel totdat professionele hulp arriveert.

Het belang van training

Het adequaat reanimeren van een drenkeling vereist kennis van de specifieke technieken en het zelfvertrouwen om te handelen onder stressvolle omstandigheden. Training kan het verschil maken in je vaardigheden en reactiesnelheid. Gelukkig bieden wij uitgebreide cursussen aan om je deze levensreddende vaardigheden eigen te maken.

- Voor hulpverleners bieden wij een reanimatie-training aan waarin je leert om zowel borstcompressies als beademingen toe te passen. Er zijn trainingen met speciale aandacht voor de reanimatie van verdrinkingsslachtoffers.


- Als je al een instructeur bent, is het belangrijk om up-to-date te blijven. Wij bieden bijscholing aan conform de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad. Zo blijf je voorbereid om anderen te trainen in deze cruciale vaardigheden.

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en de juiste vaardigheden hebt om in noodsituaties te reageren. Het volgen van een cursus kan je helpen om een leven te redden.