Waarom jij moet plassen tijdens het zwemmen
Wanneer je in het zwembad ligt, drukt het water op je lichaam. Je lichaam wordt hierdoor een beetje samengedrukt. Deze druk noemen we hydrostatische druk. Het bloed in de perifere delen van je lichaam wordt onder deze druk naar het centrale gedeelte van je lichaam gedrukt. Receptoren in je bloedvaten en je nieren krijgen hierdoor de indruk dat er te veel vocht in je lichaam zit. Op dit signaal van de receptoren gaan de nieren meer vocht uitscheiden om zo weer in balans te komen. Dus door de druk van het water moet je al snel plassen tijdens het zwemmen.
Moet je plassen? Ga dan even het water uit.
Het is erg verleidelijk om wanneer je moet plassen tijdens het zwemmen, dit even tussendoor in het zwembad te doen. Uit Amerikaans onderzoek, blijkt 1 op de vijf mensen weleens in het zwembad te plassen Zelfs topzwemmer Michael Phelps maakt er geen geheim van. “We doen het gewoon als we aan de muur hangen” verklaarde hij in The Wall Street Journal.
Het is echter niet aan te raden. In urine zit ureum. Een afvalstof van ons lichaam. En in het zwembadwater zit chloor. En laten ureum en chloor nu geen goede vrienden van elkaar zijn. Wanneer zij samen komen vormen zij stikstofchloride. Stikstofchloride veroorzaakt de scherpe geur in het zwembad. Hoe sterker de verontreiniging hoe sterker de geur. En ook de prikkende ogen zijn de oorzaak van de slechte verstandhouding tussen chloor en ureum.
Bestaat de plasverklikker?
Soms vertel ik de kinderen tijdens mijn zwemlessen wel eens dat er een urine-indicator in het zwembad zit. Wanneer je in het zwembad zou plassen, zou het water om je heen van kleur veranderen. Dit is echter een broodje-aap-verhaal dat zwembadplassers moet afschrikken en sinds 1937 de ronde doet in zwembaden.
Kun je ziek worden van zwembadwater?
Naast ureum in het water zitten er ook nog andere vieze micro-organismen in het water, zoals salmonella en E.Coli (de poepbacterie) en giardia. Daarnaast kan de darmparasiet Cryptosporidium via het water worden ingeslikt. Deze parasiet komt via de ontlasting in het water. Van de Cryptosporidium kun je hevige diaree krijgen en is resistent tegen chloor. De meeste andere micro-organismen worden wel door het chloor uitgeschakeld.
Conclusie.
Door de druk van het water wordt je bloed naar het centrale gedeelte van je lichaam geduwd. Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen. Een op de vijf mensen plast in het zwembad. Het ureum in de urine bindt zich aan het chloor in het zwembadwater. Uit deze verbinding ontstaat stikstofchloride. Stikstofchloride veroorzaakt de scherpe geur in het zwembad en de prikkende ogen.
Om plassen in het water tegen te gaan bestaat er al sinds 1937 een mythe dat er in zwembadwater een stofje zit die het water doet verkleuren als je erin zou plassen.
Echt gezond is zwembadwater niet. Naast het ureum wat in het water zit. Bevinden zich ook andere micro-organismen in het water. Waaronder de piepbacterie E.Coli en de darmparasiet Cryptosporidium.
Moet je plassen tijdens het zwemmen, ga dan eventjes naar het toilet.