Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 0 min

Wat de lifeguard bij weerwaarschuwingen moet doen.

Wat is een weerwaarschuwing?

Het KNMI waarschuwt voor een aantal weerfenomenen. Dit doet hij omdat het KNMI als overheidsinstituut een veiligheidstaak heeft om deze weerwaarschuwingen uit te geven aan zijn burgers. Hij geeft de waarschuwingen alleen uit als het weer een risico is. Door tijdig te waarschuwen kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer, waardoor de kans op schade beperkt wordt.

Het KNMI geeft waarschuwingen uit voor;

  • Regen
  • Gladheid en sneeuw
  • Onweersbuien
  • Windstoten
  • Temperatuur (hitte en koude)
  • Zich
  • Hozen

Om burgers en instellingen gericht te kunnen waarschuwen worden weerwaarschuwingen per provincie, voor de Waddenzee en de Waddeneilanden en voor het IJsselmeergebied uitgegeven. Het KNMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van het gevaar aan te geven.

Bij code groen zijn er geen bijzonderheden.

Bij code geel met men alert zijn. Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Code geel kan 48 uur voor het weerfenomeen optreedt worden uitgegeven. Wanneer code geel wordt uitgegeven is het voor 60 procent zeker dat het weerfenomeen optreed.

Wordt code oranje afgegeven, dan moet jij je voorbereiden. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer. Hierbij is de kans op schade of letsel groot is. Deze code kan 24uur voor het optreden van het weerfenomeen worden uitgegeven. De kans dat het weerfenomeen optreed is 60 procent

Is code rood uitgegeven. Dan geldt er een weeralarm. Je moet nu actie ondernemen. Code rood wordt maximaal 12 uur voordat het weerfenomeen zich voordoet uitgegeven. De gevolgen van dit extreme weer heeft grote impact op de samenleving. Soms kan dit heel lokaal zijn.

Wat betekenen weerwaarschuwingen voor lifeguards?

Het is voor lifeguards in zwembaden belangrijk om zich op de hoogte te stellen van de actuele weersverwachtingen. Door de weersverwachtingen te weten kun je als lifeguard de risico’s en impact voor je badgasten bepalen.

Al bij code geel moeten lifeguards alert worden. Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Denk hierbij aan 4 dagen een temperatuur van meer dan 27 graden Celsius (het Nationaal Hitteplan treedt in werking) of een temperatuur van meer dan 35 graden Celsius. Houd jij toezicht bij een openlucht zwembad of buitenbad dan kun jij hier alvast op anticiperen.

Maximaal 24 uur voorafgaand aan gevaarlijk of extreem weer wordt code oranje afgegeven. De impact van het weer is nu groot. Code rood wordt afgeven wanneer het driedagen aaneengeslotene maximum temperatuur van 30 graden Celsius wordt verwacht. Waarbij de minimum temperatuur meer dan 18 graden Celsius is.

Wat kunnen lifeguards doen tijdens weerwaarschuwingen?

Als lifeguard in een buitenbad stel jij je iedere dag op de hoogte van de weersverwachtingen. Door het de weerberichten te weten, weet je ook of er weerwaarschuwingen van krijgt kunnen zijn tijdens jouw dienst. Doordat je weet welk weer er wordt verwacht kun jij de risico’s voor je gasten bepalen.

Doordat jij op de hoogte bent van de risico’s die jouw badgasten lopen. Kun jij je hierop voorbereiden. Is het restaurant voorzien van voldoende koud drinken en ijs? Zijn er voldoende schaduwplekken voor je gasten? Verstrek je zonnebrand? Of misschien ga je misschien zelfs op insmeerpatrouille?

Nu jij goed voorbereid bent. Is het jouw taak om toe te zien op de veiligheid van je badgasten. Patrouilleer actief tussen je gasten. Zo signaleer je zonnebrand snel en kun je adviseren om uit de zon te gaan en het lichaam te bedekken om een zonnesteek of hitteberoerte te voorkomen.

Het water is lekker koel. Helemaal na wanneer jouw gasten oververhit het zwembad inspringen. Deze snelle afkoeling voelt heerlijk. Maar kan ook ernstige circulatieklachten geven. De huid koelt heel snel af, de kern van het lichaam niet. Maar er vind wel een vermenging van koud en warm bloed plaats. Dit kan klachten van duizeligheid, flauwte geven of zelfs een hartstilstand veroorzaken.

Ga je geleidelijk het water in, dan kun je zelfs bij code oranje onderkoeld raken. Met name kleine kinderen en ouderen hebben een vergrote kans op onderkoeling. Zeker wanneer zij langere tijd in het water zijn. Let dus ook op warme dagen op onderkoelingsverschijnselen.

Zelf heb je ook te lijden onder deze hitte. Zorg dus goed voor jezelf. Drink voldoende. Je drinkt te weinig wanneer minder plast dan gebruikelijk of je urine is donker van kleur. Als het kan verblijf dan in de schaduw en zorg voor zonwering en ventilatie. Smeer jezelf ook goed in en wissel vaker af van activiteiten. Zo blijf je koel en fit. Meer over deze tips vind je in onze blog met 5 tips om je hoofd koel te houden.