Terug naar overzicht
Mike Lehnkering Mike Lehnkering
± 2 min

Mike is weer boven water

Hoera! Mike is weer terug.

Op 8 september verdween ik even van de radar. Life-Line-Trainingen ging op een laag pitje om de opleiding tot civiel medisch personeel aan de Nederlandse defensie academie te volgen.

Wat is er in die twee maanden gebeurd.

Het is een cliché maar een jongensdroom is uitgekomen. Het waren acht geweldige weken. Waarin ik met leuke vakgenoten (allemaal werken we in het ziekenhuis op de OK, SEH/IC of radiologie), hele gave en uitdagende activiteiten heb gedaan. Van een vrije val, nachtelijke observaties, tactische verplaatsingen tot de eindoefening op Aruba.

De opleiding tot civiel medisch personeel is erop gericht om medisch personeel uit de civiele ziekenhuizen kennis te laten maken met defensie en ons de beginselen van “het militair zijn” bij te brengen en op te leiden tot officier binnen de krijgsmacht. Naast bovenstaande gave en uitdagende activiteiten waren er ook echt minder uitdagende (maar niet minder interessant) dagen. Waarin we les kregen in militair recht of militaire ethiek. Ook een stukje bezinning en persoonlijke vorming behoorde tot de opleiding.

Maar na acht weken voel ik mij, in mijn uniform, al best een militair. Ik heb dingen gedaan die ik anders nooit gedaan zou hebben of nooit zou doen. Met mensen die ik anders nooit ontmoet zou hebben op plaatsen waar je als burger nooit zou komen. Tijdens deze opleiding ben ik ook persoonlijk gegroeid. Een waardevolle tijd waar ik met plezier op terug kijk.

Hoe gaat het nu verder?

Natuurlijk ga ik Life-Line-Trainingen verder voortzetten. Maar niet meer zoals ik dat tot 13 september heb gedaan. Tijdens de opleiding ben in persoonlijk gegroeid. Heb ik nieuwe inzichten gekregen die ik zowel persoonlijk als zakelijk invloed gaan hebben. Je hoeft niet te schrikken, ik zal niet als drill-sergant voor de klas verschijnen. Maar misschien zal ik wel wat meer "op mijn strepen gaan staan" of Life-Line-Trainingen nog professioneler gaan leiden. Dit alles om verdrinkingen te voorkomen. Mijn missie is nog niet geslaagd, zeker niet na de uitspraak van de rechter over de verdrinking in Lemmer.

Misschien heb je gemerkt dat tijdens mijn opleiding er andere instructeurs voor de groep verschenen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de lessen gewoon door konden gaan tijdens mijn afwezigheid. Het zorgde ervoor dat ik tijd had voor de opleiding aan de Nederlandse defensie academie. Uit evaluaties is het de instructeurs en de opdrachtgevers goed bevallen. Het heeft mij ook wijzer gemaakt. De instructeurs hebben mij een spiegel voorgehouden waar ik in kan groeien in 2022.

Wat zijn de plannen voor 2022?

In 2022 zal ik duidelijke keuzes gaan maken wat ikzelf binnen Life-Line-Trainingen ga doen. En wat ik uit besteed aan anderen. Dit geldt niet alleen voor de lessen maar ook achter de schermen zullen andere mensen in 2022 gaan uitsluiten.

Maar ook het trainingsaanbod wordt aangepast. Ik blijf het Lifesaverprogramma weer verder ontwikkelen aankomend jaar. Zodat ik zwembaden beter kan helpen om verdrinkingen te voorkomen. Ook zal ik de focus voor de trainingen specificeren. Life-Line-Trainingen gaat zich naast het Lifesaverprogramma verder richten op reanimatietrainingen in Zevenaar. Niet alleen voor hulpverleners maar ook voor instructeurs. Houdt hiervoor onze cursusagenda in de gaten. Waar ik momenteel aan werk.